H Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον συμμετείχε στην εικονική έναρξη της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2020, με τη Λόρα ντ’Αρίγκο, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και τον διευθυντή του Οργανισμού, Aλέξις Γκουσντέλ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσάρμοσαν γρήγορα τις δραστηριότητές τους που αφορούν στα ναρκωτικά στη νέα κατάσταση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη στρατηγική της Ένωσης για την ασφάλεια, εργαζόμαστε για τη μείωση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς παράνομων ναρκωτικών» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παράλληλα, η επίτροπος Γιόχανσον σημείωσε ότι «το σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται μια σύγχρονη οργανωμένη αντίδραση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς μας για τη διάλυση των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και τη διακοπή της παραγωγής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την πρόληψη και την πρόσβαση στη θεραπεία».

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά αναλύει τις πρόσφατες τάσεις χρήσης ναρκωτικών και αγορών σε ολόκληρη την ΕΕ, την Τουρκία και τη Νορβηγία. Η φετινή έκθεση δείχνει αύξηση της διαθεσιμότητας κοκαΐνης με ρεκόρ που φτάνει τους 181 τόνους, σχεδόν διπλασιασμό των κατασχέσεων ηρωίνης σε 9,7 τόνους και μεγάλη διαθεσιμότητα φαρμάκων υψηλής καθαρότητας στην ΕΕ. Διερευνά επίσης την εμφάνιση νέων συνθετικών οπιοειδών, ιδιαίτερα ανησυχητικών για την υγεία και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκαλούνται από την πανδημία του κορονοϊού.

ΕΕ: Η κοκαΐνη είναι περισσότερο διαθέσιμη παρά ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας

Η κοκαΐνη δεν ήταν ποτέ τόσο διαθέσιμη στην Ευρώπη όσο σήμερα, με τις κατασχέσεις να έχουν φθάσει σε νέο ρεκόρ το 2018 και το εν λόγω ναρκωτικό να είναι όλο και περισσότερο καθαρό ενώ η τιμή του παραμένει σταθερή, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (OEDT).

Οι «δείκτες υποδηλώνουν πως η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης στην Ευρώπη φθάνει σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αυτή η ευρωπαϊκή υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2018, την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης έφθασαν τότε σε ιστορικό υψηλό, καθώς κατασχέθηκαν σχεδόν 181 τόνοι, δηλαδή πάνω από 40 τόνοι περισσότεροι απ’ ό,τι το 2017, τη χρονιά του προηγούμενου ρεκόρ. Ο αριθμός των κατασχέσεων (110.000) είναι κι αυτός χωρίς προηγούμενο.

Παράλληλα το επίπεδο καθαρότητας αυτού του ναρκωτικού αυξάνεται εδώ και δέκα χρόνια, ενώ η τιμή μεταπώλησής του στη λιανική «παραμένει σταθερή».

Αυτή η λευκή σκόνη, η οποία καταναλώθηκε από 4,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους το 2018, παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στην Κολομβία, τη Βολιβία και το Περού και είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο ναρκωτικό στην Ευρώπη, μετά την κάνναβη.

Ο OEDT κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «αυξανόμενο ρόλο (της κοκαΐνης) στο πρόβλημα των ναρκωτικών» στην ήπειρο, κυρίως επειδή αυτή η αγορά είναι ένας «σημαντικός παράγοντας» στις εκδηλώσεις βίας. Και οι εγκληματικές οργανώσεις «διαφοροποιούν τις τακτικές τους»: μερικές κατασχέσεις φύλλων κόκας υποδηλώνουν την εμφάνιση εργαστηρίων στην Ευρώπη για την παραγωγή κοκαΐνης.

Οι σημαντικότερες κατασχέσεις κοκαΐνης το 2018 έγιναν στο Βέλγιο (53 τόνοι), την Ισπανία (48 τόνοι) και την Ολλανδία (40 τόνοι), χώρες που τα λιμάνια τους αποτελούν ιστορικά σημεία εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Εκτός από την κοκαΐνη, ο οργανισμός επισημαίνει «την αύξηση των κατασχέσεων μεγάλων ποσοτήτων (…) ρητίνης της κάνναβης και, όλο και περισσότερο, ηρωίνης που μεταφέρεται διά θαλάσσης».

Η έκθεση δείχνει επίσης τον αντίκτυπο της επιδημίας της Covid-19 στην αγορά των ναρκωτικών. Αν και το σχεδόν γενικό lockdown στην Ευρώπη μείωσε τις αερομεταφορές, «το λαθρεμπόριο διά θαλάσσης συνεχίσθηκε στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την πανδημία». Παράλληλα «οι καταναλωτές και οι ντίλερ στράφηκαν στις ονλάιν αγορές του σκοτεινού δικτύου (darknet), τις πλατφόρμες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες διανομής κατ’ οίκον».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Share This