Τεράστιες ουρές έως και 7.000 φορτηγών θα μπορούσαν να σημειωθούν την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν και λήγει η μετα-Brexit μεταβατική περίοδος για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της αλλαγής του τελωνειακού καθεστώτος, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, εάν οι μεταφορείς δεν προετοιμαστούν κατάλληλα.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, που ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020, η Βρετανία παραμένει δεμένη στο καθεστώς της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι την απρόσκοπτη διεξαγωγή του διμερούς εμπορίου, κάτι ωστόσο που θα λάβει τέλος στις 31 Δεκεμβρίου.

Η περίπτωση επέκτασης της μεταβατικής περιόδου έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σε επιστολή του προς επιχειρήσεις του κλάδου των logistics, ο υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης (άτυπο Νο2 του κυβερνητικού σχήματος) Μάικλ Γκόουβ περιγράφει “το προφανές χειρότερο δυνατό σενάριο” και τον σχεδιασμό που απαιτείται, προειδοποιώντας ότι με σημερινούς υπολογισμούς, το 30%-50% των οχημάτων δεν θα είναι έτοιμα την 1η Ιανουαρίου για το νέο καθεστώς, γεγονός που θα μειώσει την κίνηση από τη Γαλλία προς το ΗΒ στο 60% έως 80% της κανονικής.

“Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουρές έως και 7.000 οχημάτων στο Κεντ και καθυστερήσεις οι οποίες πιθανόν να φθάνουν και τις δύο ημέρες”, σύμφωνα με τον κ. Γκόουβ, ο οποίος σημειώνει ότι η προσαρμογή μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις μήνες.

Οι αλλαγές, επισημαίνει ο Βρετανός υπουργός, θα υπάρξουν είτε συναφθεί εμπορική συμφωνία είτε όχι.

Η διαρροή του εγγράφου έρχεται τη στιγμή που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για τις σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ταξιδέψει στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, λόρδο Ντέιβιντ Φροστ, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία προς μια εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.

Ο Μπ. Τζόνσον έχει θέσει την 15η Οκτωβρίου ως χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχει τονίσει ότι η Βρετανία απλώς θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και θα εξέλθει του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) την 1η Ιανουαρίου 2021 χωρίς συμφωνία.

Share This