Brexit: Τα επόμενα βήματα στο σχέδιο του Λονδίνου να παραβιάσει τη συνθήκη διαζυγίου με την ΕΕ

23.09.20

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κερδίζει την κοινοβουλευτική μάχη για να περάσει ένα νόμο που θα του επιτρέπει να παραβιάσει τμήματα της συνθήκης αποχώρησης από την ΕΕ, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει τη μελλοντική τους σχέση.

Το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι τέσσερις περιοχές που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να έχουν ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά η κυβέρνηση λέει αυτό απαιτεί να θεσπιστούν εξουσίες που θα παρακάμπτουν μέρος της συνθήκης αποχώρησης που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες –μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου που λέει ότι είναι απαραίτητη για να προστατεύσει τη Βόρεια Ιρλανδία εάν αποτύχουν οι εν εξελίξει συνομιλίες.

Τι θα συμβεί μετά;
Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου για να γίνει νόμος –πρώτα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον έχει πλειοψηφία 80 εδρών και μετά από τη Βουλή των Λόρδων, την άνω Βουλή, όπου δεν έχει πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο έχει περάσει το πιο δύσκολο τεστ στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα ολοκληρώσει τη διαδρομή του στην κάτω Βουλή την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Λόρδων.

Άρα όλα εξαρτώνται από τη Βουλή των Λόρδων;
Όχι ακριβώς.

Το νομοσχέδιο δεν έχει υπαχθεί σε διαδικασία ‘fast-track’ και θα χρειαστεί το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για να εξεταστεί.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει νόμος πριν την προθεσμία για τα τέλη Σεπτεμβρίου που έχει θέσει η ΕΕ προκειμένου να αποσυρθεί το σχέδιο ή την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που έχει θέσει ο Τζόνσον για μια συμφωνία με την ΕΕ.

Αυτό επαναφέρει και πάλι την προσοχή στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη απόφαση για το τι θα κάνει στη συνέχεια υπό το πρίσμα της άρνησης του Τζόνσον να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Δεν μπορεί και πάλι η Βουλή των Λόρδων να μπλοκάρει το νομοσχέδιο;
Πολλά μέλη της άνω Βουλής έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών, αλλά ο βασικός τους ρόλος είναι να τροποποιήσουν και να βελτιώσουν τη νομοθεσία, όχι να την παρεμποδίσουν επί της αρχής.

Ενώ υπάρχει προηγούμενο όπου οι Λόρδοι παρεμπόδισαν νομοθεσία, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε συνταγματική διαμάχη και επί του παρόντος κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

Η Βουλή των Λόρδων είναι πιθανότερο να ζητήσει να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο. Οι όποιες τροποποιήσεις θα παραπεμφθούν προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων –πιθανόν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εάν δεν αλλάξει θέση η πλειοψηφία που διατηρεί ο Τζόνσον στην κάτω Βουλή, το νομοσχέδιο είναι δυνατόν να πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο σωμάτων έως ότου βρεθεί ένα συμβιβασμός ή η κυβέρνηση επιχειρήσει να το περάσει χωρίς την έγκριση της Βουλής των Λόρδων.

Γιατί η Βρετανία θέλει εξουσίες που να επιτρέπουν την παραβίαση της συνθήκης;
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εξουσίες είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατευθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το διασυνοριακό εμπόριο.

Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι τα ανοικτά σύνορα με την Ιρλανδία δεν θα λειτουργήσουν ως πίσω πόρτα για την εισαγωγή προϊόντων στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η Βρετανία θέλει να διασφαλίσει ότι υπάρχει ελεύθερη ροή προϊόντων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι παραχωρήσεις έκανε η κυβέρνηση;
Ο Τζόνσον έχει κάνει ως τώρα δύο παραχωρήσεις.

Πρώτον υποσχέθηκε στο κοινοβούλιο μια ψηφοφορία για την όποια απόφαση να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες παραβίασης της συνθήκης που προσφέρει το νομοσχέδιο. Δεύτερον, δεσμεύθηκε να αναφέρει την όποια διαμάχη με την ΕΕ στον μηχανισμό επίλυσης που ορίζεται στη Συμφωνία Αποχώρησης “παράλληλα” με τη μονομερή χρήση της δυνατότητας για παραβίαση της συνθήκης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός  δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling...

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. «Παρουσίασα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για...

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένα πασχαλινό camp για παιδιά από 5 – 12 ετών & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου 2023 Η εναλλακτική κατασκήνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με πασχαλινή, παιχνιδιάρικη διάθεση, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This