Η JPMorgan Chase & Co. μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία ύψους 230 δισ. δολαρίων από τη Μεγάλη Βρετανία στη Φρανκφούρτη, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η κίνηση αυτή θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία.

Η αμερικανική τράπεζα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη… «μετανάστευση» των περιουσιακών της στοιχείων στη θυγατρική της στη Φρανκφούρτη μέχρι τα τέλη του έτους. Η αλλαγή θα δώσει αρκετή ώθηση στον ισολογισμό της ώστε να μετεξελιχθεί στην έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της περσινής χρονιάς.

Η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία λήγει σε λιγότερο από 4 μήνες και οι διεθνείς τράπεζες ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους δεδομένης της προοπτικής ότι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τα δικαιώματα διαβατηρίου.

Βλέποντας ότι μια τέτοια προοπτική είναι όλο και πιο βέβαιη, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 200 υπάλληλοι του Λονδίνου θα μετακινηθούν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και η Μαδρίτη.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το Brexit. H JP Morgan έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η μονάδα της στη Γερμανία θα επιδιώξει μερίδιο αγοράς στην επενδυτική τραπεζική, στις εταιρικές τραπεζικές συναλλαγές και στη διαχείριση του πλούτου.

Καθώς η JPMorgan ενισχύει σταθερά τις δραστηριότητές της στη Γερμανία, η επικεφαλής της μονάδας, Ντόροθι Μπλέσινγκ, με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέλαβε πρόσθετες ευθύνες.

Η τράπεζα έχει αναθέσει εκ νέου σε υποκαταστήματα σε ευρωπαϊκούς κόμβους, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη, την εποπτεία της θυγατρικής της Φρανκφούρτης, η οποία είναι γνωστή ως J.P. Morgan AG. Επίσης στα σχέδια της μονάδας είναι να τριπλασιάσει τα βασικά της κεφάλαια έως το τέλος του τρέχοντος έτους στα 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και η JPMorgan κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση στη Φρανκφούρτη, δεν είναι η μοναδική, καθώς κι άλλες μεγάλες τράπεζες όπως Citigroup, UBS Group και Standard Chartered έχουν επιλέξει να στραφούν στο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This