Ακτιβιστές κατά των φυλετικών διακρίσεων ταρακούνησαν τις ΗΠΑ στη διάρκεια του καλοκαιριού με τις διαδηλώσεις τους κατά της αστυνομικής βίας, αλλά καθώς κινούμαστε προς το φθινόπωρο δεν έχουν να επιδείξουν και πολλά στο συγκεκριμένο ζήτημα και κυρίως κάποια μείζονα αλλαγή πολιτικής, σχολιάζει το POLITICO.

Η χθεσινή ανακοίνωση ότι οι αξιωματούχοι στο Κεντάκι δεν θα απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών για τον θάνατο από πυροβολισμούς της Μπριόνα Τέιλορ, μιας άοπλης μαύρης γυναίκας στο διαμέρισμά της τον Μάρτιο, ενίσχυσε το αίσθημα ότι, όσο κι αν οι κινητοποιήσεις με σύνθημα οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία και υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία συγκέντρωσαν την προσοχή της κοινής γνώμης, δεν έχουν ακόμη ανατρέψει το status quo σε ό,τι αφορά τις φυλετικές διακρίσεις και τη δημόσια ασφάλεια.

Η αδράνεια στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται πρακτικά, τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς το Κογκρέσο και η πλειονότητα των πολιτειακών νομοθετικών οργάνων δεν έχει δραστηριοποιηθεί, ενώ ακόμη και οι πολιτείες με προοδευτική ηγεσία στο επίπεδο των κυβερνητών, αλλά και στις πρωτεύουσες τους, έχουν αποτύχει να κινηθούν επιθετικά.

Οι ακτιβιστές που παρακολουθούν την πορεία νομοσχεδίων στα πολιτειακά νομοθετικά όργανα, αποδίδουν την αδράνεια σε δύο αιτίες: την αντίδραση των πανίσχυρων αστυνομικών ενώσεων, αλλά και τον ακατάλληλο χρόνο (για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών).

Την περίοδο που ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας μαύρος άντρας από τη Μινεσότα έχασε τη ζωή του από έναν λευκό αστυνομικό (25 Μαΐου) τουλάχιστον 23 πολιτειακά νομοθετικά σώματα είχαν διακόψει τις εργασίες τους. Τα πολιτειακά κοινοβουλευτικά σώματα στην Αριζόνα και στην Οκλαχόμα συνεδρίασαν στις 26 και στις 29 Μαΐου, αντίστοιχα. Ένας μικρός αριθμός άλλων νομοθετικών σωμάτων στο επίπεδο των αμερικανικών πολιτειών έχει από τότε πραγματοποιήσει ειδικές συνεδριάσεις για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και οι αστυνομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υποστηρικτές της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία αισιοδοξούν ότι οι πολιτικές που έμειναν στο περιθώριο από τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα, θα έρθουν στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος κατά τη σύγκλιση των νομοθετικών σωμάτων τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι μέχρι τότε, η δυναμική δρομολόγησης εξελίξεων που προκάλεσε ο θάνατος του Φλόιντ, είναι ενδεχόμενο να έχει παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Share This