Η Ευρώπη παλεύει ήδη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να καταφέρει ένα νέο σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Η Ευρωζώνη είδε την οικονομία της να βυθίζεται κατά 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, εξαιτία των αυστηρών lockdown που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανηδμίας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάκαμψη των οικονομιών στο δεύτερο μισό του έτους, όπως πλέον οι προβλέψεις αυτές τίθεται υπό αμφισβήτηση. Κι αυτό γιατί πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα περιορισμού ή επιβράδυνσης της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αντιμετωπίζουν νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

“Η πιθανότητα μιας ύφεσης σχήματος double-dip, δηλαδή να δούμε νέα “βουτιά” το τέταρτο τρίμηνο του έτους, έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

Ο Brzeski “βλέπει” την επιβολή περισσότερων τοπικών lockdowns, ανάλογα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί ήδη στη Μαδρίτη της Ισπανίας και στη Λυόν της Γαλλία, τις προσεχείς εβδομάδες

Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έως και τις 22 Σεπτεμβρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας στην Ευρώπη ανέρχονταν στα 2,9 εκατομμύρια, με την Ισπανία και τη Γαλλία να καταγράφουν πλέον περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

“Τον μεγάλο κίνδυνο double-dip ύφεσης” (σ.σ. δηλαδή νέας ύφεσης μετά από ένα ή δύο τρίμηνα ανόδου) στο τέταρτο τρίμηνο επεσήμανε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, μιλώντας εχθές στο CNBC.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα έδειξαν ότι η προσπάθεια ανάκαψης στην Ευρωζώνη “πάγωσε” τον Σεπτέμβριο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της ευρωζώνης -που μετρά τόσο τη μεταποίηση όσο και τις υπηρεσίες- διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, ήτοι οριακά υψηλότερα από το όριο που διαχωρίσει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή θα διαμορφωθεί σε χαμηλό τριών μηνών.

“Καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο, θα τεθούν σε εφαρμογή πολύ περισσότερα μέτρα περιορισμού και αυτό θα πλήξει πραγματικά την ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Οι ανησυχίες για το οικονομικό σοκ που θα προκαλέσουν τα ενδεχόμενα νέα μέτρα περιορισμού προκάλεσε sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές στην αρχές της εβδομάδας. “Η πανδημία αποτελεί τον βασικό κίνδυνο ανάσχεσης της ανάκαμψης σχήματος tick της οικονομικής δραστηριότητας από την πτώση του Μαρτίου-Απριλίου”, σημείωσε την Τρίτη ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, προσθέτοντας ” ότι ο κίνδυνο αυξάνεται”.

Ανάλογες είναι οι προειδοποιήσεις των οικονομολόγων και για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων, όπως το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων νωρίτερα και τη σύσταση για τηλεεργασία.

Ο Cathal Kennedy, Ευρωπαίος οικονομολόγος της RBC, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα “θα επηρεάσουν και πάλι κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών” και αυτό θα οδηγήση σε επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.

Η προκαταρκτική μέτρηση για τον σύνθετο δείκτη PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Μέτρηση που αποτελεί χαμηλό τριών μηνών και καταδεικνύει ότι η οικονομική ανάκαμψη άρχισε να χάνει τη δυναμική της στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να δει 50.000 νέα κρούσματα την ημέρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εκλήφθησαν ως προληπτική απάντηση σε αυτές τις δυσμενείς προειδοποιήσεις.

“Είναι προφανές για μια ακόμη φορά ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα βάλει προσκόματα στην ανάκαμψη του τομέα υπηρεσιών και υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο”, σημείωσε ο Ambrose Crofton, στρατηγικός αναλυτής διεθνών αγορών της JPMorgan Asset Management.

Share This