Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέκρινε σήμερα την απόφαση πολλών χωρών να μην τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και τη βίαιη καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος.

“Φωνάζουν ότι δεν μας αναγνωρίζουν. Ξέρετε, δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας αναγνωρίσουν, να αναγνωρίσουν τις εκλογές μας, να αναγνωρίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρό μας”, επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta, αναφερόμενος στον εαυτό του στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ξεκίνησε επισήμως χθες Τετάρτη την έκτη του θητεία έπειτα από την αιφνιδιαστική ορκωμοσία του.

Η ΕΕ, η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι δεν αναγνωρίζουν τον Λουκασένκο ως τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Λευκορωσίας.

“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, και “είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, είχε τονίσει νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

“Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση, η ΕΕ επανεξετάζει τις σχέσεις της με τη Λευκορωσία”, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Λουκασένκο, αλλά και προσώπων που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 1η και 2α Οκτωβρίου.

“Επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε από τις λευκορωσικές αρχές να απέχουν από κάθε καταστολή και βία εναντίον του λαού της Λευκορωσίας και να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους όλους όσους έχουν συλλάβει”, τόνισε ο Μπορέλ, ζητώντας τη διεξαγωγή “νέων, δημοκρατικών εκλογών” στη χώρα.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξέσπασε ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του, με τις δυνάμεις της τάξης να επιδίδονται σε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων.

Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Η αστυνομία διέλυσε με τη βία τους διαδηλωτές και συνέλαβε 364 ανθρώπους, τους 252 στο Μινσκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Share This