Ο οικονομολόγος Stephen Roach, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley Asia, προειδοποιεί ότι το επόμενο έτος θα είναι βάναυση για το δολάριο.

Ο ανώτερος συνεργάτης του πανεπιστημίου Γέιλ, όχι μόνο βλέπει περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιστεύει ότι η “φαινομενικά τρελή ιδέα του” ότι το δολάριο θα καταρρεύσει δεν θα πρέπει να φαίνεται πλέον τόσο τρελό.

“Έχουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν μια πιο δραματική επιδείνωση στη δυναμική της αποταμίευσης και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από αυτή που ανέμενα ακόμα και εγώ”, δήλωσε ο Roach στο “Trading Nation” του CNBC, την Τετάρτη.

Ο Roach επισημαίνει δύο δυσοίωνα στοιχεία στο δεύτερο τρίμηνο

“Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι το πιο ευρύ κριτήριο της ανισορροπίας με τον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη επιδείνωση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο. Το λεγόμενο καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο είναι το άθροισμα των αποταμιεύσεων ατόμων, επιχειρήσεων και του κυβερνητικού τομέα, κατέγραψε επίσης ρεκόρ μείωσης το δεύτερο τρίμηνο, περνώντας σε αρνητική επικράτεια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση”, είπε.

Ο Roach είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι προέβλεπε μια “βουτιά” του δολαρίου κατά 35% έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Τον Ιούνιο ο δολαριακός δείκτης ήταν στο 96,0. Σήμερα είναι στο 94,41. Τώρα είπε ότι αναμένει πως η εν λόγω κατάρρευση θα συμβεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του 2021, αλλά δε διευκρίνησε σε τι μέγεθος.

“Έχουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν μια πιο δραματική επιδείνωση στη δυναμική της αποταμίευσης και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από αυτή που ανέμενα ακόμα και εγώ”, είπε.

 

Share This