Μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ κατέθεσε η Tesla, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς σε εξοπλισμό που εισάγει από την Κίνα για τα οχήματά της.

Η Tesla υπέβαλε την αγωγή τη Δευτέρα στο αμερικανικό Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίο στη Νέα Υόρκη, ζητώντας εντολή η οποία θα κηρύσσει τους δασμούς παράνομους και απαιτώντας επιστροφή χρημάτων, με τόκους, για τα ποσά που έχει ήδη καταβάλει.

Η ηλεκτροκίνητη εταιρεία αμφισβητεί τις ενέργειες του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο οποίος ορίζεται και ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση. Το γραφείο του Λαϊτχάιζερ έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση της Tesla να απαλλαγεί από τους δασμούς 25% στους υπολογιστές και στις οθόνες κινεζικής προέλευσης, που χρησιμοποιεί στο ηλεκτρικό μοντέλο Model 3.

Την περίοδο εκείνη, η Tesla παραπονέθηκε ότι η επιβάρυνση από τους δασμούς θα της προκαλούσε οικονομική ζημία. Το 2018, η εταιρεία υπολόγισε ότι οι αυξημένοι δασμοί μείωσαν το μικτό της κέρδος κατά 50 εκατ. δολάρια, το δ΄ τρίμηνο εκείνου του έτους.

Η επέκταση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα, σύμφωνα με το άρθρο 301 του νόμου περί εμπορίου του 1974, είχε σαν αποτέλεσμα να κατατεθούν εκατοντάδες αγωγές στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου.

Πηγή Bloomberg

 

Share This