Νέο, μικρότερο των αρχικών σχεδιασμών σχέδιο για πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ετοιμάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, καθώς προσπαθεί να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, δηλαδή το έτερο σώμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με πηγή με γνώση του ζητήματος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξημένη ασφαλιστική κάλυψη για τους ανέργους, απευθείας χορήγηση χρημάτων στους Αμερικανούς, δανειακή στήριξη μικρών επιχειρήσεων μέσω του Paycheck Protection Program και βοήθεια προς τις αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την πηγή, την οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η νέα πρόταση περικόπτει περί το 1 τρισ. από την προηγούμενη αντίστοιχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Το κόμμα επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας, οι οποίες κατέρρευσαν μέσα στον Αύγουστο. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η κορυφαία φυσιογνωμία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, έχει πιέσει επανειλημμένα τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ να ενισχύσουν κατά περίπου 1 τρισ. δολ την πρότασή τους για πακέτο 1,3 τρισ. δολ.

Η Πελόζι έδωσε οδηγίες στους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής (που είναι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος) να συντάξουν το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico. Η Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας επί του ν/σ, ωστόσο οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις τελικές λεπτομέρειες του.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στον όγκο της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής ζημίας από την κρίση του κορονοϊού, μολονότι οι πρόνοιες του προηγούμενου, πρώτου πακέτου τόνωσης, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας (πέραν των πολιτειακών επιδομάτων) ύψους 600 ευρώ την εβδομάδα, έληξε τον Ιούλιο.

Οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται έναν πλήρη εκτροχιασμό των δαπανών και του δημοσίου χρέους, ενώ και οι επερχόμενες εκλογές έχουν εκτινάξει την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων.

 

Share This