Του Patrick McGee

Μια ομάδα εταιρειών που έχουν αναπτύξει εφαρμογές για ειδήσεις, παιχνίδια και μουσική συνασπίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της μονοπωλιακής συμπεριφοράς της Apple, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στους δημιουργούς εφαρμογών και τον τεχνολογικό κολοσσό, σχετικά με τους όρους του App Store.

Η Συμμαχία για Δικαιοσύνη στις Εφαρμογές ανακοίνωσε ότι σχηματίστηκε για να διεκδικήσει πιο δίκαιες πολιτικές, την εποπτεία του App Store και την προώθηση ρυθμιστικών αλλαγών που θα δώσουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές. Επικαλέστηκε «υπερβολικές προμήθειες» και «κανόνες που δίνουν στις εφαρμογές της Apple άδικο πλεονέκτημα» έναντι του ανταγωνισμού.

Aπό τις 13 εταιρείες που συμμετέχουν, κάποιες έχουν ήδη μηνύσει την Apple, όπως η υπηρεσία streaming μουσικής Spotify, η Epic Games του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite και η υπηρεσία email Blix, καθώς και εταιρείες που είχαν ασκήσει ανοιχτά κριτική στο παρελθόν όπως η Tile, η Match Group του Tinder και το εργαλείο διαχείρισης έργου Bascecamp.

Στους επικριτές της Apple περιλαμβάνονται και η SkyDemon, η News Media Europe και η Prepear, μια μικρή εταιρεία οργάνωσης και αποθήκευσης συνταγών μαγειρικής που η Apple μήνυσε τον περασμένο μήνα επειδή το logo της «φέρνει στο νου» αυτό της Apple.

Επικεφαλής της συμμαχίας είναι η Σάρα Μάξγουελ, η οποία έχει διατελέσει στέλεχος δημοσίων σχέσεων στην Uber, στο Blockchain.com και στον Λευκό Οίκο.

Με περίπου 2 εκατομμύρια εφαρμογές στο App Store, η συμμαχία των 20 περίπου εταιρειών αποτελεί μια μικρή μειοψηφία, αλλά η κα Μάξγουελ τόνισε: «Αν το δούμε πιο σφαιρικά, δεν αφορά τον αριθμό αλλά τα προβλήματα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να υπάρξει μια λύση, μεταρρύθμιση ή αλλαγή».

Η Apple δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο άμεσο σχόλιο. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πιέσεις από προγραμματιστές, η κατασκευάστρια του iPhone προχώρησε σε κάποιες αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της προμήθειας 30% σε κάποιες κατηγορίες εφαρμογών.

Η συμμαχία συγκροτήθηκε πριν από ένα μήνα, αφότου το Fortnite απομακρύνθηκε από το App Store της Apple, επειδή παράκαμπτε τον εσωτερικό μηχανισμό πληρωμής του καταστήματος. Η Epic υπέβαλε μήνυση και άρχισε να προσεγγίζει άλλους δημιουργούς εφαρμογών για στήριξη.

Ο Τιμ Σουίνι, ο CEO της Epic, δήλωσε ότι η νέα ομάδα θα μιλήσει εκ μέρους «κάθε εταιρείας που είναι έτοιμη να ανακτήσει τα δικαιώματά της και να αμφισβητήσει τις μονοπωλιακές συμπεριφορές που ακολουθούνται σήμερα σε καταστήματα εφαρμογών».

«Απειλούνται οι βασικές ελευθερίες των εταιρειών που αναπτύσσουν τις εφαρμογές».

Η Microsoft δεν συμμετέχει στη συμμαχία αλλά έχει στηρίξει τη μάχη της Epic και την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την προσέγγιση της Apple στις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών ως «κακή εμπειρία για τους πελάτες».

Δεν συμμετέχει ούτε το Facebook, αν και ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε πρόσφατα στους υπαλλήλους ότι η Apple ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στο τι μπορούν να δουν οι καταναλωτές στα κινητά τους και ανέφερε ότι η πολιτική του App Store «μπλοκάρει την καινοτομία» και «επιτρέπει στην Apple να χρεώνει μονοπωλιακές προμήθειες».

Ο Μπεν Βόλακ, ιδρυτής της Blix, ανέφερε ότι η Apple είχε δείξει ότι είναι πρόθυμη να αλλάξει, αλλά μόνο μετά από επισταμένη έρευνα. «Θέλουμε η Apple να εξασφαλίσει τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού που έχει υποσχεθεί», τόνισε.

Πηγή FT

 

Share This