Κανόνες με τους οποίους θα αναγκάσει την Apple να επιτρέψει την πρόσβαση στην τεχνολογία πληρωμής των iPhones στους ανταγωνιστές της μέσω της υπηρεσίας Apple Pay, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πιθανοί κανόνες θα παρέχουν σε άλλες υπηρεσίες πληρωμών το δικαίωμα πρόσβασης σε υποδομές όπως η τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) που είναι ενσωματωμένη στα smartphones, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg της περασμένης εβδομάδας.

Ενώ η ΕΕ δεν ονόμασε ρητά την Apple, ανέφερε ότι το «πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα» σχετίζεται με κατασκευαστές κινητών συσκευών που περιορίζουν την πρόσβαση τρίτων σε ημιαγωγούς με την τεχνολογία NFC. Τα στοιχεία χειρίζονται ασύρματα σήματα που επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν μέσω των smartphones ή των ρολογιών τους στα τερματικά καταστημάτων.

Προς το παρόν, οι χρήστες iPhone και Apple Watch μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές NFC μόνο μέσω του Apple Pay. Οι τράπεζες και άλλοι ανταγωνιστές δήλωσαν ότι θέλουν την ίδια λειτουργία για τις δικές τους εφαρμογές για iPhones, αλλά ότι η Apple αρνείται την πρόσβαση στο chip.

Αντίθετα, τα τηλέφωνα με λειτουργικό Android της Google επιτρέπει σε άλλες εφαρμογές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC. Μόνο μία εφαρμογή έχει πρόσβαση σε μία δεδομένη συναλλαγή κάθε φορά, για να διατηρούνται τα δεδομένα ασφαλή.

«Πιστεύουμε ότι η νομοθεσία που υπαγορεύει την τεχνική προσέγγιση μιας εταιρείας για την ασφάλεια υλικού και λογισμικού θα θέσει τελικά τους πελάτες σε κίνδυνο και θα εμποδίσει την καινοτομία», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple. «Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα οφέλη της υπηρεσίας Apple Pay».

Η Apple έχει δηλώσει ότι περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνολογία NFC για λόγους ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση σε ανταγωνιστικές εφαρμογές πληρωμών, που δεν συγχρονίζονται από το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας της Apple, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο απάτης και άλλων παραβιάσεων ασφαλείας.

Σε δήλωσή της η Κομισιόν, αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να προσφέρουν «καινοτόμες λύσεις πληρωμών χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές τεχνικές υποδομές, υπό δίκαιους, λογικούς και αμερόληπτους όρους και συνθήκες πρόσβασης»

Η ΕΕ δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα καθορίσει τα κριτήρια που προσδιορίζουν την απαραίτητη υποδομή και τους όρους για τη χορήγηση των δικαιωμάτων πρόσβασης.

Πηγή Bloomberg

 

Share This