Η Κίνα αναμένει σημαντική ανάκαμψη στα εγχώρια ταξίδια κατά την επικείμενη εορτή της Χρυσής Εβδομάδας αφού ο κλάδος υπέστη σφυροκόπημα από τον νέο κορονοϊό για μήνες, ενώ τα εισιτήρια σε ορισμένες πτήσεις έχουν ήδη εξαντληθεί και ταξιδιωτικές πλατφόρμες αναφέρουν άλμα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων.

Η συσσωρευμένη ζήτηση δημιουργεί αισιοδοξία ότι η κινεζική ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε σημείο καμπής και υπάρχουν ελπίδες ότι η 8ήμερη αργία από την 1η Οκτωβρίου θα τονώσει την επιφυλακτική αύξηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, παρά που συνεχίζει να υπάρχει κάποιοι φόβοι λόγω του κορονοϊού.

Ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποια σημεία αδυναμίας όπως ο τουρισμός, ανέφερε η Capital Economics σε έκθεσή της.

Η κινεζική ταξιδιωτική βιομηχανία έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με ορισμένες άλλες περιοχές της Ασίας καθώς και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί και οι συναθροίσεις είναι περιορισμένες.

Η αργία για τον εορτασμό της ίδρυσης της σύγχρονης Κίνας είναι παραδοσιακά μια από τις περιόδους με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση –και όχι μόνο για ταξίδια στο εσωτερικό. Πέρυσι, έγιναν 782 εκατ. ταξίδια, με πάνω από 7 εκατ. ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Η ζήτηση για τουρισμό που καταπιέστηκε για εννέα μήνες πιθανόν να εκτονωθεί αυτές τις οκτώ ημέρες», ανέφερε σε ανακοίνωση η διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα Trip.com εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνουν 600 εκατ. ταξίδια.

Η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου χρόνου, και πολλοί περιορισμοί στις εγχώριες μετακινήσεις έχουν αρθεί.

Ωστόσο, λίγοι αναμένεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών καραντίνας που ισχύουν σε όλο τον κόσμο και των λιγοστών διεθνών πτήσεων. Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις διεθνείς μετακινήσεις εκτός κι αν είναι «πραγματικά απαραίτητο» λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ωστόσο σύμφωνα με την εταιρία ταξιδιωτικών υπηρεσιών Qunar.com, υπάρχουν πολλές κρατήσεις για εγχώριες πτήσεις και οι οικονομικές θέσεις σε δημοφιλή δρομολόγια, όπως από Πεκίνο προς τη νοτιοδυτική πόλη Λιτζιάνγκ, έχουν εξαντληθεί.

Οι κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων που έγιναν την εβδομάδα 8 με 15 Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν αυτές που έγιναν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανέφερε η διαδικτυακή πλατφόρμα ταξιδίων Fliggy, με τις κρατήσεις ξενοδοχείων για τη Χρυσή Εβδομάδα να αυξάνονται πάνω από 50%.

 

ΑΝΥΠΟΜΟΝΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ

Οι δαπάνες για ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των αργιών αναμένεται να ανακάμψουν στα περυσινά επίπεδα ή ακόμα και να καταγράψουν μικρή αύξηση, σύμφωνα με το τμήμα ερευνών της κινεζικής Meituan Dianping, της οποίας οι εφαρμογές υπηρεσιών κατά παραγγελία (on-demand) καλύπτουν από καταναλωτικά αγαθά έως ξενοδοχεία.

«Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει κάπου, υπάρχει αυτή η συσσωρευμένη ζήτηση καθώς έχουν κουραστεί να μένουν στο σπίτι τους», δήλωσε η Μέι Σιν, αναλύτρια στην Huatai Securities.

Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα λόγω κορονοϊού.

Ο κόσμος συχνά πρέπει να επιδεικνύει κωδικούς QR υγειονομικής ιχνηλάτησης, που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, και κάποια ξενοδοχεία ζητούν από τους πελάτες να κάνουν τεστ κορονοϊού πριν από την έλευσή τους.

Την ίδια ώρα, σε κάποιες περιοχές, οι οικογένειες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε πόλεις όπως το Πεκίνο και τη Σανγκάη, τα σχολεία ζήτησαν από τους γονείς και τους μαθητές να μην ταξιδέψουν μακριά από τα σπίτια τους κατά τις εορτές εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο 45χρονος Παν Λέι, τηλεοπτικός παραγωγός από το Πεκίνο, είπε πως θεώρησε σωστό να ακυρώσει τις οικογενειακές του διακοπές σε δημοφιλή τουριστική περιοχή αφού έλαβε σχετική ενημέρωση από το σχολείο των παιδιών του.

«Έχασα την προκαταβολή που είχα πληρώσει», δήλωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι κατανοητό να υπάρχουν φόβοι για νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού τον χειμώνα. «Τα σχολεία θέλουν να μειώσουν τους κινδύνους στο ελάχιστο».

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This