Η συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων την περασμένη Τρίτη έδινε το κλίμα που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Το βασικό της ατζέντας ήταν οι επιπτώσεις του Brexit και ήταν τα αναμενόμενα για μια χώρα που εξάγει στη Βρετανία περισσότερα προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη: οι δασμοί, οι επιπλοκές στα λογιστικά και οι δυσκολίες στην προσφορά. Η Βρετανία εισήγαγε πέρυσι από τη Γερμανία προϊόντα αξίας 73 δισ. ευρώ και 460.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές.

Επικρατούσε, όμως, ένα αίσθημα εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αρχίζουν να χάνουν τις ελπίδες τους πως μπορεί να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία η Βρετανία και οι πρώην εταίροι της από την Ε.Ε. Η ατμόσφαιρα της ανησυχίας αντανακλούσε τη νέα πραγματικότητα που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας εισέρχονται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση τους.

Η νέα πραγματικότητα που θα προκύψει από την έκβασή τους απασχολεί έντονα, έτσι, όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η γερμανική BMW, μέχρι την Arla Foods της Δανίας αλλά και τις μικρότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα υπήρξαν αμέτρητες μαραθώνιες συνομιλίες για το είδος της αναστάτωσης που θα προκαλέσει το Brexit χωρίς συμφωνία. Και ενώ είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία με την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις αρχίζουν να προετοιμάζονται γι’ αυτό που θεωρούν το πιθανότερο σενάριο, συγκεντρώνοντας αποθέματα και επικαιροποιώντας τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που ήλπιζαν να μη χρειαστούν ποτέ.

Η BMW, η αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει τα αυτοκίνητα Mini και τα οχήματα Rolls-Royce, έχει εκπονήσει σχέδια για να εξασφαλίσει επάρκεια προμηθειών στη μονάδα παραγωγής των Mini στην Οξφόρδη, όπου συναρμολογούνται 120 φορτηγά την ημέρα με εξαρτήματα από 400 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus, της οποίας η παραγωγή εξαρτάται από εργοστάσια σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία, διοργανώνει ξανά συναντήσεις με αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης που θα προκαλέσει το Brexit. Εχει ήδη δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώνοντας αποθέματα ώστε να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις.

Η γαλλική επενδυτική BNP Paribas μεταφέρει τμήμα του δικτύου των καταστημάτων της από τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς το προσωπικό της δεν θα μπορεί εφεξής να προσφέρει τις υπηρεσίες της τράπεζες σε πελάτες από την Ε.Ε.

Η Arla Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη Βόρεια Ευρώπη, ανησυχεί ότι θα καταγράψει ζημία ύψους 100 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This