Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας, μετά από μία περίοδο προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις κοινές δηλώσεις του, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σούδα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα στην Άγκυρα, δύο ημέρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είναι σαφές ότι στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου. Με μία ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεων της. Με ενέργειες που είναι αντίθετες τις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρουσίασε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τις ελληνικές θέσεις που, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Εάν έπρεπε να τη συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις είναι όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Μία απάντηση, όμως, που συνοδεύεται πάντα από πρωτοβουλίες καλής γειτονίας, όπως οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο…Πρόκειται για μία πολιτική που χαιρετίζουν όλοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξετάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προσεχές συμβούλιο κορυφής που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες, αλλά και ο αραβικός κόσμος. Θα έλεγα όλη η διεθνής κοινότητα. Γιατί σε μία στιγμή που πάλι εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητα. Αποτελεί, άλλωστε, θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί όμως και μία περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα. Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δε συμφέρει κανέναν”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει και σταθερή πυξίδα για όλους.

“Ο κ. Πομπέο γνωρίζει την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, όσο και για την τεχνική διαδικασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Share This