Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μαχητικό της καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό, σε μία σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ο πιλότος του σοβιετικής κατασκευής SU-25 σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από τουρκικό F-16 εντός του εναέριου χώρου της Αρμενίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, τα τουρκικά μαχητικά, μαζί με drone τύπου Bayraktar απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο “Gyanja” του Αζερμπαϊτζάν και πραγματοποιούσαν βομβαρδισμούς στην πόλη Βαρντενίς και στην ευρύτερη κοιλάδα του ποταμού Μασρίκ. Τα αρμενικά αεροσκάφη απογειώθηκαν προς αναχαίτιση των τουρκικών και ο πιλότος καταρρίφθηκε από το τουρκικό μαχητικό.

Η Σούζαν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, έγραψε στην σελίδα της στο Facebook ότι το αεροσκάφος ήταν σε στρατιωτική αποστολή όταν κατερρίφθη.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι πρόκειται περί ψεμάτων, από πλευράς Αρμενίας, την οποία κάλεσε να αποχωρήσει άμεσα από τα εδάφη που κατέχει αντί να καταφεύγει σε “φτηνή προπαγάνδα”.

“Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Αλτούν.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν “απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του”, ο Αλτούν εκτιμά πως “ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας”.

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να “ρίχνει λάδι στη φωτιά” και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

 

 

Share This