Η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25% την προηγούμενη Πέμπτη δεν κατάφερε να αποκρούσει τις πιέσεις στη λίρα λόγω της χαμηλής της αξιοπιστίας, αναφέρει σε ανάλυση της η Commerzbank.

Η λίρα συνεχίζει να χάνει έδαφος στο πλαίσιο ενός “ευρύτερου αφηγήματος που σχετίζεται με ένα μη αξιόπιστο καθεστώς στη νομισματική πολιτική”, σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank,  Tatha Ghose.

“Η αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μόνο εφόσον θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μόνιμη και επαναλαμβανόμενη – αλλά δεν μπορεί”, προσθέτει.

Το τουρκικό νόμισμα παραμένει και σήμερα σε αρνητική τροχιά, διολισθαίνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το USD/TRY ενισχύεται σήμερα 0,6% στο 7,8504, έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα στο 7,8540, ενώ το EUR/TRY σκαρφαλώνει 1,1% στο 9,2094.

Από την πλευρά της η Rabobank σημειώνει ότι η νέα σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν επιβαρύνει τόσο την τουρκική λίρα, όσο και το ρωσικό ρούβλι.

“Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να συρθούν στις συγκρούσεις υποστηρίζοντας αντίθετες πλευρές”, αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, Piotr Matys. Οι διεθνείς εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών δεν αναμένεται να σταθεροποιήσουν τα δύο νομίσματα, μέχρι οι δύο πλευρές να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

 

Share This