Με ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα (στα βασικά χρηματιστήρια) και οριακά κέρδη στον γενικό ευρωπαϊκό δείκτη έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις και στις κινήσεις τους τα όσα ειπώθηκαν στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,11%, στις 361,08 μονάδες, ταλαντευόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον κλάδο των τραπεζών να προσθέτει 1%, ενώ εκείνος του βιομηχανικού εξοπλισμού υποχώρησε κατά 0,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 0,64%, στις 3.193,61 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX “έχασε” 0,51%, στις 12.760,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,59%, στις 4.803,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,53%, στις 5.866,10 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,24%, στις 19.015,27 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακά κέρδη 0,04%, στις 6.716,60.

Η πρώτη προεδρική “τηλεμαχία” στις ΗΠΑ μεταξύ του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου  και υποψήφιου για δεύτερη θητεία Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν επηρεάσε σε παγκόσμια κλίμακα το επενδυτικό κλίμα, με την ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων πρόσωπο με πρόσωπο για ζητήματα που αφορούσαν από τον κορονοϊό και την οικονομία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και τα πεπραγμένα μελών των οικογενειών τους.

Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε πιθανή στροφή της ΕΚΤ σε μια πιο ευέλικτη πολιτική όσον αφορά τον στόχο για τον πληθωρισμό, ανάλογη εκείνες της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Τα στοιχεία για την μεταποίηση στην Κίνα βρέθηκαν επίσης στα “ραντάρ” των επενδυτών, με τον δείκτη PMI της μεταποίησης στη χώρα για τον Σεπτέμβριο να διαμορφώνεται στο 51,5, πιο ψηλά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τον ανέμεναν στο 51.

Στις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, η Regeneron ανέφερε ότι το φάρμακό της REGN-COV2  μειώνει τα ιικά επίπεδα και περιορίζει τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Suez σημείωσε άνοδο 5,1% μετά την αναβάθμιση της προσφοράς της Veolia για μερίδιο στη γαλλική εταιρεία στα 4 δισ. δολ.

Η μετοχή της TP Icap βυθίστηκε κατά άνω του 15,8%, μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η βρετανική εταιρεία συζητεί την εξαγορά της Liquidnet.

Share This