Το “πράσινο φως” για τη διάθεση του τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού της Becton Dickinson, που μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά, έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαγνώσεων, το τεστ αντιγόνου που έχει αναπτύξει θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς έλαβε το “σήμα CE”, που σημαίνει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για τη διάθεση του γρήγορου τεστ αντιγόνου της εταιρείας, το οποίο ανιχνεύει πρωτεΐνες που μπορούν να βρεθούν στον κορονοϊό.

Παρότι τα τεστ αντιγόνων μπορούν να βγάλουν αποτελέσματα πολύ γρηγορότερα από τα τεστ μοριακού ελέγχου, θεωρούνται γενικότερα λιγότερο ακριβή.

Ωστόσο, η Becton Dickinson υποστηρίζει ότι κλινικές μελέτες που πραγματοποίησε σε περισσότερες από 20 τοποθεσίες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το τεστ εμφανίζει 84% ευαισθησία (μέτρο του πόσο καλά εντοπίζει τις λοιμώξεις) και 100% ειδικότητα (ήτοι πόσο καλά εντοπίζει τα αρνητικά αποτελέσματα) αλλά ο FDA συνιστά να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των αρνητικών τεστ και μοριακό έλεγχο για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης κλιμακώνει την παραγωγή της, στο παγκόσμιο δίκτυό της, με στόχο την παραγωγή 8 εκατ. τεστ αντιγόνου κατά του κορονοϊό τον μήνα έως τον Οκτώβριο και εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της στα 12 εκατ. τεστ τον μήνα έως τον Μάρτιο του 2021.

Share This