Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “για τις εχθρικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας”, κατέθεσαν 24 ευρωβουλευτές από σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ρωτούν τον Σάρλ Μισέλ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το Συμβούλιο, ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να οδηγηθούν τα δύο μέρη σε έναν ειρηνευτικό διάλογο και για το εάν προτίθεται να καταρτίσει λίστα οικονομικών κυρώσεων προς το Αζερμπαϊτζάν.

“Η απρόβλεπτη και προμελετημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην πόλη της Αρμενίας Vardenis δεν πρέπει να γίνει ανεχτή”, αναφέρουν οι 24 ευρωβουλευτές, σημειώνοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης του διαλόγου για την επίλυση διεθνικών συγκρούσεων” και “πρέπει να διαμηνύσει σε όλα τα μέρη ότι δεν θα ανεχτεί την ανάμειξη τρίτων κρατών, όπως της Τουρκίας, στη διαμάχη ή στη συμμετοχή ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων”. Προσθέτουν, δε, ότι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ, χωρίς προϋποθέσεις, είναι επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 24 ευρωβουλευτές ρωτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

– Εάν προτίθεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργήσει για την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός.

– Τι είδους ενέργειες είναι διατεθειμένο να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασκώντας όλες τις απαραίτητες πιέσεις στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά της.

– Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πρόθυμο να καταρτίσει έναν κατάλογο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν με δεδομένο ότι “η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών” (μερίδιο της τάξης του 51% στις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν και του 16% στις εισαγωγές του Αζερμπαϊτζάν)”.

“Ο Αρμενικός λαός δέχτηκε μια αιφνίδια επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020”, θυμίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι “η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και η σύρραξη που έχει αναφλεγεί στον Καύκασο, μας έχει συγκλονίσει και έχει προκαλέσει συναισθήματα αποτροπιασμού, ιδίως λόγω της εκτεταμένης χρήση βίας κατά αμάχων και της προκλητικής παρεμβατικότητας της Τουρκίας”.

“Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σύρραξη, δεσμεύτηκα πως θα έκανα ό,τι μπορώ για να αναδείξω το θέμα και την ανάγκη της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ειρήνης””, καταλήγει στη δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι “η παραβίαση αυτή της εδαφικής ακεραιότητας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την Ευρώπη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This