Λουκέτο σε δεκάδες καταστήματα θα βάλει η αλυσίδα H&M. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η CEO της εταιρείας κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη περικοπή στα χρονικά της H&M, καθώς η πανδημία προκάλεσε «συσσώρευση» αποθεμάτων. Ο κολοσσός λιανικού εμπορίου, δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να κλείσει μόνιμα 250 καταστήματα το 2021, αφού πρώτα βάλει «λουκέτο« σε άλλα πενήντα μέχρι το τέλος του 2020. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 5,2%.«Μετά από χρόνια υπερβολικής αποδοχής, καλωσορίζουμε αυτήν την αλλαγή και ενθαρρύνουμε το μέγεθος των περικοπών», έγραψε η Ανίσα Σέρμαν, αναλύτρια στο Sanford C. Bernstein.

Η πρώτη χρονιά στο τιμόνι της διοίκησης της εταιρείας αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από απαιτητική για την Χέλμερσον, καθώς συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και την κατάστασή της βιομηχανίας στις χειρότερες επιχειρηματικές της συνθήκες εδώ και δεκαετίες. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Καρλ-Γιόχαν Πέρσον απέτυχε να μειώσει το στοκ των εμπορευμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η εταιρεία έχει μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των ενοικίων για τα καταστήματά της, στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος. Οι συμβάσεις μίσθωσης της H&M είναι δομημένες έτσι ώστε ο λιανοπωλητής να μπορεί να διαπραγματευτεί εκ νέου ή να τερματίσει το ένα τέταρτο των μισθωμάτων οποιοδήποτα χρονιά.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η H&M προχωρά σε μειώσεις καταστημάτων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο αριθμός τους αυξήθηκε από 600 σε περίπου 5.000.

Τα προ φόρων κέρδη του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 2,3 δισεκατομμύρια κορώνες, υψηλότερα από τα 2 δισεκατομμύρια κορώνες του προηγούμενου μήνα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν, με τα έσοδα να μειώνονται μόνο κατά 5% τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του τέταρτου τριμήνου.

Οι μετοχές της H&M, που απασχολεί περίπου 180.000 άτομα, μειώθηκαν κατά 20% φέτος.

Πηγή Bloomberg

 

Share This