Βιβλίο κανονισμών ετοιμάζει η ευρωζώνη αναφορικά με την έκδοση «πράσινων» ομολόγων – μια κίνηση που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση σε μια επεκτεινόμενη αγορά αξίας σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων.

Τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ασφαλιστικές εταιρείες, ακαδημαϊκούς κ.ο.κ. ολοκληρώνονται σήμερα και έχουν στόχο να συμφωνηθεί μέχρι το επόμενο έτος τι ακριβώς θεωρείται «πράσινο» σε πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται από τέτοιου είδους ομόλογα.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς το ίδιο το μπλοκ πρόκειται να εκδώσει όσα «πράσινα» ομόλογα εκδόθηκαν σε όλο τον κόσμο πέρυσι με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος του «πράσινου πλυσίματος» (greenwashing), εν μέσω της βιασύνης να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή χρηματοδότηση.

«Οι κανόνες ευρείας αποδοχής είναι κάτι καλό για οποιαδήποτε χρηματαγορά», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Γκούσταρντ, της JPMorgan Chase & Co. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι εκδότες των ομολόγων και οι επενδυτές συμφωνούν απολύτως με τα πράσινα ομόλογα και αναμένεται να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της αγοράς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θέτει τέτοιου είδους κανονισμούς. Το έκανε με την προστασία δεδομένων και το κλίμα, όπου έβαλε κανόνες που υιοθέτησαν κράτη και επιχειρήσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη..

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πριν αρχίσει να προσφέρει τα «πράσινα» ομόλογα ύψους 225 δισ. ευρώ που σχεδιάζει.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και έχει αργήσει στην «κούρσα» της έκδοσης πράσινων ομολόγων, σε σχέση με εταιρείες και κυβερνήσεις που εξέδωσαν εξαιρετικά πολλά τέτοια ομόλογα τον περασμένο μήνα, αναμένεται να μετεξελιχθεί στο μεγαλύτερη εκδότη «πράσινων» ομολόγων.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This