Η Ισπανία είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμά της μετά τον Ιανουάριο, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, στην πιο ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με το μέλλον της μισθολογικής πολιτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Εσκρίβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg News, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο ενίσχυσης έως τις 31 Ιανουαρίου. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο».

Η επέκταση του προγράμματος μπορεί να προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ  η οποία «χτυπήθηκε» ανελέητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

O Εσκρίβα δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά αυτήν τη στιγμή περίπου 685.000 εργαζόμενους, τα δύο τρίτα των οποίων δεν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την επιβολή καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο. Δεν αποκλείεται, ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να «δαμάσουν» το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας αποτέλεσε πυλώνας της οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στην αποφυγή κατάρρευσης στην αγορά εργασίας.

Ενώ τα μέτρα αυτά αρχικά προορίζονταν να είναι προσωρινά, η συνέχεια της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, να επεκτείνουν την ενίσχυση.

Στη κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη, το πρόγραμμα προστάτευε περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ισπανία, ωστόσο, το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην δύναται να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας.

Ο Εσκρίβα αναγνώρισε την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά είπε ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα και τους εργοδότες σχετικά με τις κοινωνικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση.

Το νέο σχέδιο προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας.

«Αυτοί είναι οι τομείς που πρέπει να υποστηριχθούν, επειδή είναι αυτοί που επηρεάστηκαν δραματικά», ενώ επιβεβαίωσε πως  το νέο πρόγραμμα θα αποφύγει να στηρίξει εταιρείες «ζόμπι» που δεν πρόκειται να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση θα καλύψει το 85% των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε τομείς που πλήττονται σκληρά και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 75% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση των μισθών των υπαλλήλων κατά 70%.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν για περίπου 400.000 εργαζομένους, με την κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα μετά τις 31 Ιανουαρίου, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανακάμψει οικονομικά πριν από το Πάσχα οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος της Ισπανίας.

ΠΗΓΗ: ΒLOOMBERG

Share This