Τέσσερις Πρόεδροι των ΗΠΑ που απέκρυψαν τα προβλήματα υγείας τους

Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τη διάγνωση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με κορονοϊό -συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που αντιλήφθηκε τον ιό και τη σοβαρότητά του- έχουν οδηγήσει τους επικριτές να κατηγορήσουν τον Λευκό Οίκο ότι σκόπιμα απέκρυψε την κατάστασή του από το κοινό, μια κατηγορία που θυμίζει προηγούμενες κυβερνήσεις που συγκάλυψαν τα προβλήματα υγείας των εν ενεργεία προέδρων.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
-Το 1893, ο Grover Cleveland δήλωσε δημοσίως ότι θα πήγαινε σε μια εκδρομή ψαρέματος, ενώ στην πραγματικότητα θα χειρουργούνταν επάνω σε σκάφος για την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου στη στοματική κοιλότητα.

-24 χρόνια αργότερα ένας από τους γιατρούς που πραγματοποίησαν την επέμβαση δημοσιοποίησε ότι ο Cleveland είχε καρκίνο, μια ιστορία την οποία ο συγγραφέας Matthew Algeo, χαρακτήρισε στο PBS ως “μία από τις πιο επιτυχημένες συγκαλύψεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία”.

-Ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αμερικής, ο Franklin Delano Roosevelt, απέκρυψε επί τρεις θητείες ότι δεν μπορεί να περπατήσει και ότι χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι -που προκλήθηκε από μια ασυνήθιστη περίπτωση πολιομυελίτιδας όταν ήταν σχεδόν 40 ετών. Τα κατάφερε εν μέρει χάρη στην Μυστική Υπηρεσία, στην οποία ανατέθηκε να εξαφανίζει τις φωτογραφίες δημοσιογράφων που έδειχναν τον πρόεδρο σε αναπηρικό καρότσι.

-Η πρώτη καρδιακή προσβολή του Dwight Eisenhower ένα βράδυ του 1955 αρχικά περιγράφηκε ως “πεπτική διαταραχή” από τον εκπρόσωπο Τύπου του ούτως ώστε να εξηγηθεί γιατί πρόεδρος δεν είχε εμφανιστεί να εργάζεται στη Δυτική Πτέρυγα ως συνήθως την επόμενη μέρα.

-Ο John F. Kennedy, παρά τη νεανική και αθλητική εικόνα που προβάλε, στην πραγματικότητα ήταν πολύ άρρωστος και υπέφερε από χρόνιο, δια βίου πόνο από διάφορα θέματα, όπως πεπτικά προβλήματα, σοβαρές αλλεργίες, οδυνηρό τραυματισμό στην πλάτη και μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Addison αν και κράτησε αυτά τα προβλήματα μυστικά για να αποφύγει να φανεί αδύναμος ή ανίκανος να εκτελέσει τα προεδρικά του καθήκοντα.

ΣΧΕΤΙΚO ΘΕΜΑ

Ο Πρόεδρος Ronald Reagan ανακοίνωσε ότι είχε διαγνωστεί με νόσο του αλτσχάιμερ, ωστόσο ο γιος του, Ron Reagan, έκανε αντιφατική δήλωση κάποια στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως ο πατέρας του να χε δείξει πρώιμα σημάδια της νόσου ενώ ήταν ακόμη στο Οβάλ γραφείο. “Υπήρχε κάτι που δεν πήγαινε καλά. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω ακριβώς τι ήταν”, είπε στην Elizabeth Vargas το 2011. Ωστόσο, ο αδελφός του, Michael Reagan, διαφώνησε με τη θεωρία και χαρακτήρισε τον Ron “μια σκέτη ντροπή”, κατηγορώντας τον ότι ήθελε απλώς να πουλήσει αντίγραφα του νέου του απομνημονεύματος. Οι φήμες περί άνοιας είχαν πλήξει την πρώτη εκστρατεία του Reagan, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν κάποια από τις δύο θεωρίες.

ΒΑΣΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η κυβέρνηση Trump εξέδωσε αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του προέδρου. Ο Trump, σε ηλικία 74 ετών και παχύσαρκος, διατρέχει υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές που οφείλονται στη μόλυνση από κορονοϊό. Οι γιατροί είπαν την Κυριακή ότι τα πήγαινε καλύτερα και θα μπορούσε τη Δευτέρα να πάρει εξιτήριο από το Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, όπου εισήχθη την Παρασκευή. Ωστόσο, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Sean Conley εξακολουθούσε να επιφυλάσσεται να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες που σχετίζονται με την κατάσταση του Trump, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων οξυγόνου του και των ευρημάτων μιας εξέτασης θώρακος στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος.

Πηγή Forbes