Ισπανία: Αγωνία για το νέο «ασθενή της Ευρωζώνης»

07.10.20 | 21:00

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που πολιορκούν την οικονομία της Ισπανίας, προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές και κάνουν μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης το νέο προβληματικό παιδί της περιοχής.

Τα ισπανικά ομόλογα έχουν μείνει εκτός του ράλι που έφερε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κοντά σε ιστορικό χαμηλό, Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή την τελευταία διετία.

Αυτό το μήνα, η Citigroup, συνέστησε την πώληση ισπανικών ομολόγων έναντι των πορτογαλικών, επικαλούμενη την αυξανόμενη ανησυχία για τα δημοσιονομικά, την διεκδίκηση αυτονομίας από την Καταλονία και την υποβάθμιση των προοπτικών για την αξιολόγηση των ομολόγων της χώρας από την S&P Global Ratings.

Εν τω μεταξύ, τη φετινή χρονιά, το χρηματιστήριο της χώρας έχει μακράν τις χειροτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα μεγάλα χρηματιστήρια της ΕΕ.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, προκαλεί φόβους, ότι η οικονομική ύφεση της Ισπανίας θα είναι βαθύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η επιδείνωση της ισπανικής οικονομίας και αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος αναφέρει ως «δυσλειτουργική» αγορά εργασίας, ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτές τις ανησυχίες.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα δαπανήσει 72 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει επίσης στήριξη στη χώρα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απορροφώντας το πλήγμα από την υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας.

Ωστόσο, ο ρυθμός των αγορών ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί, αφήνοντας την αγορά χρέους ευάλωτη σε αναταραχή, σύμφωνα με τον Γιαν Βον Γκέριτς, επικεφαλής στρατηγικής της Nordea Bank.

Φθηνές μετοχές

Το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής αναταραχής είναι οι μετοχές της Ισπανίας να δείχνουν φθηνές.

Ο δείκτης IBEX 35 έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% το 2020 ενώ η μέση κερδοφορία ανά μετοχή θα υποχωρήσει στο μισό φέτος.

«Η Ιταλία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις φθηνότερες αγορές παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan, Μισλάβ Ματέϊκια.

Ντομινο αβεβαιότητας

Αυτές οι αναταραχές έχουν εντείνει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στη χώρα, ενώ η Καταλονία μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2021, δημιουργώντας ένα σημαντικό αδιέξοδο. 

Γερμανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τη γενική κατάσταση στην Ισπανία με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς τράπεζες όπως η Mizuho International και η Danske Bank ανέμεναν από την Ισπανία να πουλήσει ομόλογα μέσω κοινοπραξίας τον περασμένο μήνα, αλλά ακόμα αναμένονται.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα κατά 0,23% χάρη στα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ.

Παραταύτα, εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές που προτιμούν το ρίσκο καθώς τα ισπανικά ομόλογα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τα ομόλογα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Πηγή Bloomberg

 


Σχετικά Άρθρα

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»,...

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Την πρώτη της ετήσια έκθεση, υπό την ονομασία «The Checkout», η οποία παρουσιάζει μια ανασκόπηση των καταναλωτικών τάσεων το τελευταίο έτος παρουσίασε η Κlarna Το καλάθι αγορών των καταναλωτών παγκοσμίως το 2022, απεικονίζει την «Νοσταλγία» ως κυρίαρχο θέμα της...

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού με στόχο την εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των κανόνων ιδιωτικού διεθνούς δικαίου σχετικά με την ιδιότητα του γονέα. Η πρόταση επικεντρώνεται στο υπέρτερο συμφέρον και στα δικαιώματα του παιδιού. Θα παρέχει...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This