DW: Παρέμβαση Ερντογάν στις τoυρκοκυπριακές εκλογές μέσω Βαρωσίων

07.10.20 | 16:02

Πέντε μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Για “μαύρη σελίδα” κάνει λόγο ο Ακιντζί.

Ανησυχία και αντιδράσεις σε Νέα Υόρκη και Λευκωσία επέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του “πρωθυπουργού” των Toυρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα από αύριο, του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης από το 1974 πόλης των Βαρωσίων. Η ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ, η οποία γίνεται πέντε μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, υποχρέωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για την Τουρκική εξαγγελία και να τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών καλώντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο.

Προεκλογική φιέστα  

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ανακοινώθηκε στην διάρκεια ειδικής τελετής στην Άγκυρα από τον Ταγίπ Ερντογάν στην παρουσία του Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η παραλία της πόλης των Βαρωσίων θα ανοίξει από αύριο ενώ αναμένεται να γίνουν επιδιορθώσεις και στις δύο μεγαλύτερες λεωφόρους της πόλης, με τον ίδιο τον Ερντογάν να δηλώνει ότι οι εργασίες ασφάλτωσης θα ολοκληρωθούν εντός ημερών. Σημειώνεται ότι κατά την δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες στο Βαρώσι δεν επηρεάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης γεγονός που αποδυναμώνει τα επιχειρήματα των Ελληνοκυπρίων περί παραβίασης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Κρίση και αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα  

Η χθεσινή ανακοίνωση-φιέστα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση στα κατεχόμενα, η οποία κλιμακώθηκε αργά χθες το βράδυ μετά την απόφαση του Κουντρέτ Οζερσάι να αποχωρήσει από την λεγόμενη κυβέρνηση εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα πολιτική κρίση στην τ/κ πλευρά. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για μαύρη σελίδα στην δημοκρατία αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τουρκική παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές μέσω των ενεργειών στα Βαρώσια. Για παρέμβαση και χειραγώγηση έκανε λόγο και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος ζήτησε από τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απάντηση τους.

Καταδίκη και ετοιμότητα για διάλογο από Λευκωσία  

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό αγώνα για αποτροπή της ανακοίνωσης ανοίγματος της πόλης. Οι ενέργειες περιλάμβαναν επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αξιωματούχους της ΕΕ, την Άγκελα Μέρκελ αλλά και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Της ανακοίνωσης Ερντογάν-Τατάρ ακολούθησε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο καταδίκασε τις Τουρκικές ενέργειες διαμηνύοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: Deutsche Welle

 


Σχετικά Άρθρα

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»,...

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Την πρώτη της ετήσια έκθεση, υπό την ονομασία «The Checkout», η οποία παρουσιάζει μια ανασκόπηση των καταναλωτικών τάσεων το τελευταίο έτος παρουσίασε η Κlarna Το καλάθι αγορών των καταναλωτών παγκοσμίως το 2022, απεικονίζει την «Νοσταλγία» ως κυρίαρχο θέμα της...

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού με στόχο την εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των κανόνων ιδιωτικού διεθνούς δικαίου σχετικά με την ιδιότητα του γονέα. Η πρόταση επικεντρώνεται στο υπέρτερο συμφέρον και στα δικαιώματα του παιδιού. Θα παρέχει...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This