Όσο οι αριθμοί των κρουσμάτων από Covid-19 παραμένουν αυξημένοι, η άρση των lockdown δεν μπορεί να παρέχει κάποια σημαντική και διαρκή οικονομική ώθηση, καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις λόγω του φόβου προσβολής τους από τον ιό, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΝΤ που αναρτήθηκε στο blog του Ταμείου και συνοδεύεται από ένα κεφάλαιο της επικαιροποιημένης έκθεσης World Economic Outlook, στην παγκόσμια ύφεση συνέβαλαν σημαντικά τα κυβερνητικά lockdown αλλά επίσης και η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση των ατόμων. Το Ταμείο θα δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεση με τις προβλέψεις του στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασής του με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα ευρήματα της έρευνας, που βασίστηκαν στα δεδομένα κινητικότητας υψηλής συχνότητας της Google και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από την Indeed, θα πρέπει να εκληφθούν ως προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις ενάντια στην άρση των lockdown με την ελπίδα της γρήγορης επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας όσο καταγράφονται αυξημένα κρούσματα, αναφέρει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα ευρήματα θα πρέπει να επανεξεταστεί η ιδέα ότι τα lockdown συνεπάγονται τη διαζευκτική επιλογή ανάμεσα στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και τη στήριξη της οικονομίας, ανέφερε το Ταμείο.

«Η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία φαίνεται ότι είναι η προϋπόθεση που θα επιτρέψει μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», έγραψαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Francesco Grigoli και Damiano Sandri.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πραγματοποιήσουν τις ετήσιες συναντήσεις τους την επόμενη εβδομάδα, με την εκδήλωση να γίνεται εξ’ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία στην Ουάσινγκτον όπως συνηθίζονταν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ θα προβεί σε μια μικρή ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για το 2020 και η παγκόσμια εικόνα είναι λιγότερο τρομακτική από ό, τι ήταν τρεις μήνες πριν.

Πηγή Bloomberg

 

Share This