Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώνονται ταχύτατα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Μόσχα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Δανό ομόλογό του στην Μόσχα, ο Λαβρόφ είπε ότι η ΕΕ ενήργησε ως δικαστής και κριτής στην υπόθεση Ναβάλνι και δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στην Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία για την δηλητηρίασή του που θα επέτρεπαν στην Ρωσία να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Αναφερόμενος μάλιστα στην στάση της ΕΕ, ο Λαβρόφ είπε ότι “η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνίσταται στο ότι πρέπει να την πιστεύουν κατά λέξη, επειδή απλώς είναι η ΕΕ, είναι στάση μεγαλομανίας και έλλειψης σεβασμού προς τους εταίρους της”.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία αθέτησε τις διεθνείς δεσμεύσεις της αρνούμενη να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι. “Θυμόμαστε ότι η βρετανική κυβέρνηση χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχεία κατηγόρησε την Ρωσία για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι. Είναι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα γίνει και με αυτή την υπόθεση”, δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε: “Η Γερμανία μας λέει ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι διμερής αλλά διεθνής γι’ αυτό και πρέπει να αποταθείτε στον ΟΑΧΟ, αλλά εκεί μας απαντούν και μας λένε ότι μπορούμε να σας δώσουμε όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων μόνο με την συγκατάθεση του Βερολίνου”.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος έχει κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίασή του, ισχυρισμό τον οποίο το Κρεμλίνο έχει απορρίψει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Share This