Η Τουρκία αναμένει ότι σύντομα θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω την εκτίμησή της για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα, με τις νέες εκτιμήσεις να αναμένονται ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται έτσι να αναθεωρήσει το μέγεθος των 320 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, το οποίο είχε παρουσιάσει ως εκτίμηση τον Αύγουστο ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, μόλις προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του μήνα, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος.

Η ανακάλυψη του ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα είναι κομβικής σημασίας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο επιβαρύνεται από την ανάγκη εισαγωγών σχεδόν του συνόλου των 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλώνει η χώρα ετησίως.

Η γεώτρηση σε βάθος περίπου 4.500 μέτρων στο πεδίο Tuna-1 θα αποκαλύψει το μέγεθος ακόμη δύο ενεργειακών σχηματισμών, οι οποίοι μοιάζουν πολλά υποσχόμενοι, ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος του κλάδου της ενέργειας τον Σεπτέμβριο. Και δεύτερο ερευνητικό σκάφος αναμένεται να μετακινηθεί προς την περιοχή εντός του 2021.

Η Άγκυρα προσπαθεί να απεξαρτηθεί μερικώς από τις εισαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξει την “μηχανή” της οικονομίας της.

Οι μετοχές της τουρκικής εταιρείας διύλισης Tupras κέρδιζαν 1,7% μετά την ανακοίνωση της είδησης, ενώ εκείνες της πετροχημικής βιομηχανίας Petkim Petrokimya κέρδιζαν 3,8%. Εκείνες των Aksa Enerji Uretim και Aygaz σημείωναν κέρδη 2,3%.

 

Share This