Η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της για τα αλιευτικά δικαιώματα, προειδοποιώντας ότι οι προτάσεις της Βρετανίας είναι κακές και ενώ η συμφωνία της για αυτά με την Βρετανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικότερης  εμπορικής συμφωνίας που προσπαθεί να επιτύχει η ΕΕ με την χώρα μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει απαράδεκτες προτάσεις μέχρι τώρα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Θάλασσας Ανίκ Γιραρντίν σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Journal du Dimanche. Οι Γάλλοι ψαράδες «δεν κάνουν λάθος» όταν λένε ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καμία συμφωνία από μια κακή συμφωνία, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της υποστηρίχθηκαν και από τον υπουργό Ευρωπαϊκών θεμάτων Κλεμέντ Μπον, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει και ότι απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία έως τις αρχές Νοεμβρίου.

«Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων, γιατί τότε μπορούν να δοθούν κακές παραχωρήσεις», δήλωσε ο Μπον στο France Info radio.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχει υιοθετήσει παρόμοια στάση. Είπε στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν το Σάββατο ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε κόστος. Ο Τζόνσον τόνισε την ανάγκη για σημαντική πρόοδο στους τομείς των αλιευτικών δικαιωμάτων και των κρατικών ενισχύσεων.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες πριν την προθεσμία (15 Οκτωβρίου) που έχει θέσει ο Τζόνσον για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Η Βρετανία και η ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για τις κρατικές επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις καθώς και για την αλιεία – με τον Μακρόν να πιέζει σκληρά για να διατηρήσει την ίδια πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα που απολαμβάνει σήμερα ο γαλλικός στόλος.

«Έχουμε καθορίσει τις κόκκινες γραμμές μας, οι οποίες είναι η πρόσβαση σε αλιευτικές ζώνες, σε ποσοστώσεις και σε είδη που αλιεύονται σήμερα», δήλωσε η Γιραρντιν στη συνέντευξη της.

«Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε μια συμφωνία, επειδή δεν θα μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τη συμφωνία για την αλιεία», αλλά η Γαλλία «προετοιμάζεται για όλα τα αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνεται και εκείνο της μη επίτευξης συμφωνίας», δήλωσε η ίδια .

Πηγή Bloomberg

 

Share This