Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινής έκδοσης ομολόγων. Η έκταση του προγράμματος είναι τέτοια που ως το τέλος της επόμενης χρονιάς η ΕΕ θα έχει ανέλθει στην κορυφαία θέση των εκδοτών νέου χρέους με υψηλή αξιολόγηση.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είπε πως η ΕΕ θα ξεκινήσει τη διάθεση των κοινωνικών ομολόγων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σχέδιο SURE, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης.

Η έκδοση ομολόγων για το ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του επόμενου έτους, και θα εκδόσει χρέος με μέση διάρκεια 15 ετών, είπε ο κ. Χαν.

«Αμέσως-αμέσως θα τριπλασιάσουμε το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κοινωνικών ομολόγων», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Υπάρχει μεγάλη προσδοκία».

Η οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και οι άνευ προηγουμένου ύφεση που προκάλεσε ανάγκασαν την ΕΕ να αποφασίσει να αυξήσει το από κοινού εκδοθέν χρέος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη ιδίως στις νότιες χώρες της περιοχής. Η Ευρωζώνη ως μπλοκ διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση αξιοπιστίας AAA από δύο εκ των πιο σημαντικών εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Share This