Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει υποστεί η εργασία στη Βρετανία καθώς η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, ακόμα και όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να άρει τα περιοριστικά μέτρα, με τις εταιρείες να προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας η μία μετά την άλλη.

Ο αριθμός των απολύσεων εκτοξεύστηκε σε 227.000 την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου – ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 2009, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται κατά 4,5%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2017.

Οι προβλέψεις για τους μήνες που θα ακολουθήσουν είναι δυσοίωνες καθώς η κρατική στήριξη μειώνεται. Τα στοιχεία θα ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, ώστε να προβούν σε ενέργειες προκειμένου για να στηρίξουν την οικονομία. Η στατιστική υπηρεσία καταγράφει μείωση στις μισθοδοσίες τον Σεπτέμβριο κατά 673.000 από τον Μάρτιο.

Επιπροσθέτως, οι εργοδότες που επλήγησαν από την πανδημία και συμπλήρωναν τους μισθούς των εργαζομένων τους – μέσω της κρατικής στήριξης – καλούνται να πληρώνουν εξ’ολοκλήρου τους μισθούς των υπαλλήλων τους από τον επόμενο μήνα, μιας και θα λάβει τέλος η οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης. Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικής βοήθειας σε επιχειρήσεις μετά τα τοπικά lockdown, θα είναι αρκετή ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, ενώ αρκετοί προβλέπουν ότι η αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια – αριθμός που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της μείωσης του προγράμματος στήριξης,» δήλωσε ο Τζος Ντεντ, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρήσεων, σε συνέντευξη στο Bloomberg. «Ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος μήνας, όπου οι εργοδότες έπρεπε να συνεισφέρουν σημαντικά και αυτό θα σήμαινε, δυστυχώς για πολλούς, αυξημένο κόστος».

Τις τελευταίες εβδομάδες, εταιρείες από την ζυθοποιία Greene King έως την τράπεζα TSB ανακοίνωσαν πρόσφατα χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This