Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μετά από πολύωρες προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου, με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής, η λειτουργικότητα της πόλης επανήλθε στον Δήμο Ηρακλείου. Με την απομάκρυνση των δέντρων και την αποκατάσταση των οδικών δικτύων, η προτεραιότητα δίνεται πλέον στην καταγραφή των ζημιών και στις περιουσίες των πολιτών, οι οποίες θα γίνουν από μεικτά κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής. Τα πρώτα κλιμάκια ήδη βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν την κατάσταση.

Ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος αιτήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια και ενημερώνω τους συμπολίτες μας ότι έχω ζητήσει με επιστολή μου από την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είναι μαζί μας από την πρώτη στιγμή, να κηρυχθεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάμπαλος και προσέθεσε: «Η αποδοχή του αιτήματος από την Περιφέρεια θα επιταχύνει τη διαδικασία αποζημίωσης των συμπολιτών μας για τις ζημιές που υπέστησαν μέσα σε λίγη ώρα από τη σημερινή κακοκαιρία».

 

Αυτοψία Γ. Πατούλη στις ζημιές που προκάλεσε στο Ν. Ηράκλειο, η κακοκαιρία -Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής με μηχανήματα και προσωπικό

«Είμαστε δίπλα στο Δήμο Ηρακλείου και στους κατοίκους, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ταχύτερη ανακούφιση τους. Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκτακτη κατάσταση και συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης από το Ηράκλειο στην επίσκεψη/αυτοψία που πραγματοποίησε το μεσημέρι προκειμένου να διαπιστώσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί και να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Μπάμπαλο για την έκταση των προβλημάτων αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο κ. Πατούλης συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και την αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής επισήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, ανταποκρίθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σφοδρής κακοκαιρίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε φέρει μηχανήματα, φορτωτές, εργάτες με αλυσοπρίονα για να αποσύρουμε τους κορμούς των δέντρων που έχουν κλείσει και καταστρέψει πολλά κομμάτια της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον δήμαρχο Ν. Μπάμπαλο και να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, όπου υπάρχει ανάγκη ενώ τα κλιμάκια των μηχανικών μας θα βοηθήσουν στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών».

Σημειώνεται ότι από τα ξημερώματα ανταποκρίθηκε άμεσα η Περιφέρεια στην έκκληση του Δήμου Ηρακλείου για συνδρομή στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που άφησε η κακοκαιρία αλλά και στην καταγραφή των ζημιών. Με εντολή του περιφερειάρχη και τον συντονισμό του κ. Κόκκαλη έσπευσαν στην πληγείσα περιοχή 11 οχήματα (φορτωτές, γερανοφόρα και φορτηγά), για την διάνοιξη των δρόμων και την απομάκρυνση των φερτών υλικών- κορμών και δέντρων που είχαν κλείσει την κυκλοφορία. Επίσης συνεργεία με πάνω από 40 εργαζόμενους, με αλυσοπρίονα και άλλα ειδικά μηχανήματα κόβουν και αποσύρουν κορμούς δέντρων, που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της πόλης, ενώ μετέβησαν και κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας προκειμένου να συνδράμουν επικουρικά το Δήμο, στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα «θετικό» το γεγονός που δεν υπήρξαν θύματα, «παρά μόνο τραυματισμοί και πολλές υλικές ζημιές σε πολυκατοικίες και σε μονοκατοικίες γιατί πέσανε πάνω από 200 δέντρα» Ανέφερε ότι στις 6 και 7 το πρωί το Ηράκλειο ήταν μία αποκλεισμένη πόλη και ότι με τη συνδρομή των συνεργείων του Δήμου και της Περιφέρειας σε μια ώρα είχε απελευθερωθεί το 80% του οδικού δικτύου. Προσέθεσε ότι οι ζημιές ήταν πολύ εκτεταμένες, «μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ είχαν σπάσει», σημείωσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα πράγματα θα είναι καλύτερα από αύριο». «Ξεκινάμε για να επαναφέρουμε την πόλη σε κανονικούς ρυθμούς» ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.