ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο από αυτό των Δημοκρατικών

Του Jack Brewster

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αφήνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου θόλωσε ακόμη περισσότερο το τοπίο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή.

Ο Κούντλοου ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση “ίσως” είναι ανοιχτή σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ακόμη μεγαλύτερο σε μέγεθος και από αυτό που ενέκριναν οι Δημοκρατικοί στις αρχές του μήνα. Κι αυτό την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου φαίνεται πολύ απίθανο να υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τον Τζέικ Τάπερ του CNN αν ο Λευκός Οίκος “θα προσπαθήσει για μια συμφωνία που θα ξεπερνά το ποσό των 2,2 τρισ. δολαρίων”, που προβλέπει η πρόταση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο Κούντλοου απάντησε “ίσως”.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο Τραμπ έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για το νέο αυτό πακέτο, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι “δεν διαπραγματεύονται καλή τη πίστη”, ενώ λίγες ώρες αργότερα άλλαξε γραμμή πλεύσης και είπε στον αρχηγό της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΆρθι, ότι θέλει μια “μεγάλη συμφωνία”, σύμφωνα με την Axios.

Λίγο αργότερα, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ρας Λίμπο δήλωσε ότι θέλει “ειλικρινά, ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο, τόσο από αυτό που προτείνουν οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί”. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν -επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Λευκού Οίκου για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης- πρότεινε ένα σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, πρόταση που απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Πελόζι.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο Τραμπ καταλήξει στο ύψος του πακέτου που προτίθεται να προτείνει, οι Ρεπουμπλικανοί είναι απίθανο να υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση άνω των 2 τρισ. δολαρίων. Ο δε επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι συμφωνία για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας είναι “απίθανο” να υπάρξει πριν από την ημέρα των εκλογών (στις 3 Νοεμβρίου).

Ο Κούντλοου, πάντως, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα “ευθυγραμμιστούν” με την πρόταση 1,8 τρισ. δολαρίων του Λευκού Οίκου, αν και το κόμμα του προέδρου Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένο να βιαστεί όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μοιάζει ακόμη ανέφικτη, καθώς ακόμα και η πρόταση του Λευκού Οίκου, των 1,8 τρισ. δολαρίων, υπολείπεται σημαντικά από το νομοσχέδιο για το πακέτο τόνωσης των 2,2 τρισ. δολαρίων που ψήφισαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές του μήνα.

Πηγή Forbes