Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελλοντική τους σχέση και μετά τις 15 Οκτωβρίου, προθεσμία την οποία είχε θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg με γνώση της κατάστασης.

Ο Τζόνσον θα λάβει την απόφασή του για το κατά πόσον το Λονδίνο θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ μετά την Σύνοδο Κορυφής των “27” την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός του Η.Β. και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν ακόμη ότι μια συμφωνία είναι εφικτή, καθώς οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια φάση εντατικών διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων ημερών.

Η βρετανική λίρα – στερλίνα ανέκαμψε μετά τη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών έως και κατά 0,3% και κινείται στα 1,2935 δολ.

Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πυρά το τελευταίο διάστημα, με τη Βρετανία να κατηγορεί την ΕΕ για ακαμψία στο ζήτημα της πρόσβασης των ευρωπαϊκών αλιευτικών στα βρετανικά ύδατα και την ΕΕ να καλεί το Η.Β. να προχωρήσει σε παραχωρήσεις σε πεδία – κλειδιά όπως το κανονιστικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.

Το αδιέξοδο πάντως αναμένεται να μην αρθεί ούτε σήμερα, κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η αρχική θέση του Τζόνσον ήταν ότι, εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές θα έπρεπε να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να προετοιμαστούν για μία αποχώρηση της Βρετανίας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και την ενιαία αγορά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από την 1η Ιανουαρίου 2021, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα διεξάγεται με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως συμβαίνει π.χ. με το εμπόριο ΕΕ – Αυστραλίας. Την ίδια ημέρα, διακόπτεται και η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών.

Share This