Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υπαινίχθηκε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είχε ορίσει προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το Bloomberg πλέον αναμένεται να αποφασίσει για το εάν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την ΕΕ μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή (15-16 Οκτωβρίου). Η όποια ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές έως τις 31 Δεκεμβρίου και με δεδομένη τη διαδικασία αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

«Είναι πάντα σωστό να συζητάμε τα θέματα που είναι δύσκολα μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Σολτς την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Η εμπειρία μου δείχνει ότι μερικές φορές η λύση βρίσκεται την τελευταία στιγμή».

Ο Σολτς μίλησε στο Bloomberg λίγο πριν την εξ’αποστάσεως συνάντηση της Ομάδας των 20 υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία αναμένεται να επεκτείνουν την πρωτοβουλία ελάφρυνσης του χρέους για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έως τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι «απολύτως ουσιαστικό» το να συμμετέχει η Κίνα στην ελάφρυνση του χρέους – στο Πεκίνο οφείλονται σχεδόν το 60% των χρημάτων των χρεών που θα έπρεπε να αποπληρώσουν φέτος οι φτωχότερες χώρες.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο οι χώρες της Λέσχης του Παρισιού (η άτυπη ομάδα επίσημων πιστωτών για την παροχή λύσεων στις χρεωμένες χώρες) που σχετίζονται με τις χώρες που βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Σολτς. «Επομένως, είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε και τους άλλους και σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Κίνα. Πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης. “

Πηγή Bloomberg

 

Share This