ΗΠΑ: Ο επιδημιολόγος Φάουτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

16.10.20 | 13:00

Συντονιστής της μάχης κατά της επιδημίας του κορονοϊού και μια σεβάσμια προσωπικότητα στις ΗΠΑ, ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι πάντα φρόντιζε να μένει μακριά από την πολιτική. Όμως με την covid-19 να έχει αναχθεί στο βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψήφιων για τον Λευκό Οίκο, ο γιατρός βρέθηκε χωρίς να το θέλει στο επίκεντρο της προεκλογικής αρένας.

Από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού η αμερικανική αριστερά τον εξαίρει, ενώ η δεξιά τον επικρίνει, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι ο Φάουτσι είναι δημοφιλής.

Για τον λόγο αυτό η προεκλογική του ομάδα χρησιμοποίησε δηλώσεις του ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι επαινεί τον τρόπο που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, υποψήφιος των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα ακούει τον Φάουτσι.

“ Είναι ενοχλητικό για εκείνον να βλέπει να πολιτικοποιείται όταν στο παρελθόν (…) επί 40 χρόνια προσπαθούσε να αποφύγει να κάνει πολιτική”, δήλωσε ο Ζίκι Εμάνουελ πρόεδρος της Υπηρεσίας Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Για ποιο λόγο οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών; “ Ακεραιότητα και αξιοπιστία, είναι τόσο απλό”, εξηγεί ο Εμάνουελ. “ Ο άνθρωπος είναι ακέραιος, λέει όσα γνωρίζει από την επιστήμη και άρα είναι αξιόπιστος”, προσθέτει.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός ο 79χρονος Φάουτσι, γνωστός στον κόσμο των μολυσματικών ασθενειών και της μάχης κατά του AIDS, δεν έχει σταματήσει να υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του ιού, χωρίς ποτέ να έχει επικρίνει τον Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποτιμά τη σοβαρότητα της ασθένειας, ακόμη και αφού προσβλήθηκε από covid-19.

 

“ Εκτός πλαισίου”

Στο προεκλογικό σποτ του Αμερικανού προέδρου, η αφηγήτρια λέει ότι “ ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε ευθέως στον ιό, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε ηγέτης” και ακολουθεί το απόσπασμα από μια συνέντευξη του Φάουτσι.

“ Δεν μπορώ να φανταστώ (…) τι περισσότερο θα μπορούσε να έχει κάνει”, ακούγεται να λέει ο επιδημιολόγος. Ένα απόσπασμα που αφήνει να εννοηθεί ότι εξαίρει τις ενέργειες του Τραμπ.

Όμως ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι το απόσπασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε “ εκτός πλαισίου από ένα σχόλιο που είχα κάνει πριν πολλούς μήνες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές”.

Μάλιστα ο Φάουτσι υπενθύμισε την ουδετερότητά του, σχολιάζοντας ότι εδώ και περίπου 5 δεκαετίες που έχει δημόσια θέση “ δεν έχω ποτέ στηρίξει δημοσίως κάποιον πολιτικό υποψήφιο”,ζητώντας να αποσυρθεί η προεκλογική διαφήμιση.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στην άποψή τους. “ Οι λέξεις που ακούγονται προέρχονται απευθείας από το στόμα του δρ Φάουτσι”, επεσήμανε ο Τιμ Μόρτοου, διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Απόδειξη ότι ο επιδημιολόγος βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ εκτίμησε στη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του στη Βόρεια Καρολίνα ότι ο Φάουτσι στηρίζει τους Δημοκρατικούς.

“ Ο Τόνι, ο Τόνι Φάουτσι είναι ένας συμπαθητικός τύπος”, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού προσθέσει: “ Είναι Δημοκρατικός, όλος ο κόσμος το ξέρει”.

Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, αν το συστήσει ο Φάουτσι και όχι ο Τραμπ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του προεκλογικού σποτ των Ρεπουμπλικάνων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στον αντίπαλό του.

“ Να κάτι που θα έκανα εντελώς διαφορετικά αν ήμουν πρόεδρος: θα άκουγα πραγματικά τις συμβουλές και την πείρα του δρα Φάουτσι, δεν θα του επιτιθόμουν αν έλεγε την αλήθεια”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»,...

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Την πρώτη της ετήσια έκθεση, υπό την ονομασία «The Checkout», η οποία παρουσιάζει μια ανασκόπηση των καταναλωτικών τάσεων το τελευταίο έτος παρουσίασε η Κlarna Το καλάθι αγορών των καταναλωτών παγκοσμίως το 2022, απεικονίζει την «Νοσταλγία» ως κυρίαρχο θέμα της...

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού με στόχο την εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των κανόνων ιδιωτικού διεθνούς δικαίου σχετικά με την ιδιότητα του γονέα. Η πρόταση επικεντρώνεται στο υπέρτερο συμφέρον και στα δικαιώματα του παιδιού. Θα παρέχει...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This