Ελαφρώς μεγαλύτερο ήταν το κτύπημα της Covid-19 στην κυπριακή οικονομία το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το κυπριακό ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 12,2% σύμφωνα με πληροφορίες για τα νεότερα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καλύπτει την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, δηλαδή εμπεριείχε ένα μήνα πλήρους lockdown. Στην προκαταρκτική της εκτίμηση, η Cystat κατέγραψε συρρίκνωση 11,9%

Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων η συρρίκνωση το β’ τρίμηνο του έτους ανήλθε σε -12,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2020, έναντι -11,6% που ήταν αρχική εκτίμηση, ενώ σε ετήσια βάση (β’ τρίμηνο 2019), η συρρίκνωση ήταν -12,3% σε σύγκριση με 11,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Αντίθετα, το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω φτάνοντας στο 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι 0,9%, που ήταν στην αρχική εκτίμηση. Κατ’ επέκταση σε όρους προσαρμοσμένων για τις εποχικές διακυμάνσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο -1,0% έναντι -1,3%.  Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Έτσι με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο, το κυπριακό ΑΕΠ παρουσίασε ρυθμό συρρίκνωσης 11,1%. Υπενθυμίζεται πως σε νεότερη εκτίμησή του, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2020 θα παρουσιάσει συρρίκνωση μικρότερη του 5,5% έναντι 7%, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

 

Share This