Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα να παραταθεί η ισχύς της Συνθήκης για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία εκπνέει τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον για έναν χρόνο χωρίς πρόσθετους όρους. Την πρότασή του αυτή ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε κατά την διάρκεια σύσκεψής με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Έχω μια πρόταση που λέει συγκεκριμένα να παραταθεί η ισχύουσα συνθήκη χωρίς κανέναν όρο, έστω και για έναν χρόνο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεξαγάγουμε περιεκτικές συνομιλίες με βάση όλες τις παραμέτρους εκείνων των προβλημάτων που διευθετούνται από παρόμοιες συνθήκες, ώστε να μην αφήσουμε ούτε τις χώρες μας και όλα τα κράτη του κόσμου που ενδιαφέρονται για την στρατηγική σταθερότητα, χωρίς μια τέτοια θεμελιώδη συμφωνία, όπως είναι η Συνθήκη για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε επίσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρήσει να λάβει στο άμεσο μέλλον από τις ΗΠΑ «κάποια οποιαδήποτε σαφή απάντηση» όσον αφορά τις προοπτικές παράτασης της συνθήκης START . «Παρακαλώ, διατυπώστε την θέση μας στους Αμερικανούς εταίρους και όσο πιο σύντομα γίνεται προσπαθήστε να λάβετε από εκείνους έστω κάποια σαφή απάντηση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «το συντομότερο δυνατόν» θα μεταφέρει σις ΗΠΑ την πρόταση του προέδρου Πούτιν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ πάνω σε νέες συμφωνίες στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και του ελέγχου των εξοπλισμών.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010, και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 10ετη ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This