Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση του μπλοκ στο τέλος του έτους χωρίς να έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Ωστόσο ο Τζόνσον άφησε «ανοιχτή την πόρτα» για περαιτέρω συνομιλίες παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε το μπλοκ ότι δεν«διαπραγματεύτηκε σοβαρά» τους τελευταίους μήνες. Όπως είπε θα είναι πάντα διαθέσιμος να ακούσει από τους διαπραγματευτές της ΕΕ ότι επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με «μια θεμελιώδη αλλαγή προσέγγισης».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ορίσει ως προθεσμία την 15η Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι δεν θα έχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες πέρα ​​από αυτήν την εβδομάδα χωρίς επαρκή πρόοδο.

Συνάντηση διαπραγματευών ΕΕ- Βρετανίας

Παρά τις δηλώσεις Τζόνσον ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ και ο ομόλογός του από την ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να έχουν περαιτέρω συζητήσεις σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση του θέματος.

Τζόνσον προς ΕΕ: «Ελάτε σε εμάς»

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ετοιμαστεί τώρα να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ χωρίς νέα εμπορική συμφωνία, αφήνοντας παράλληλα «ανοιχτή την πόρτα» για περαιτέρω συνομιλίες. Η ΕΕ δεν σκοπεύει να δώσει στη Βρετανία τη συμφωνία που επιθυμεί “εκτός εάν υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης” από τους διαπραγματευτές του μπλοκ, δήλωσε ο Τζόνσον .

Ερωτηθείς για να διευκρινίσει εάν ζητούσε επιπλέον χρόνο για τις διαπραγματεύσεις, ο Τζόνσον είπε: «Αυτό που τους λέμε είναι: ελάτε σε εμάς».

«Δεδομένου ότι έχουμε μόνο δέκα εβδομάδες έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου που λήγει την 1η Ιανουαρίου, θα πρέπει να λάβω αποφάσεις σχετικά με το πιθανό αποτέλεσμα και να προετοιμάσουμε για αυτό», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Με δεδομένο ότι αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν σοβαρά τους τελευταίους μήνες, και δεδομένου ότι αυτή η σύνοδος κορυφής φαίνεται ότι αποκλεί ρητά μια συμφωνία τύπου Καναδά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για την 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που είναι περισσότερο τύπου Αυστραλίας που βασίζεται στις απλές αρχές του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου. “

Πηγή Bloomberg

 

Share This