Ο John Allan, πρόεδρος του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής της Βρετανίας, Tesco Plc, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες ελλείψεις ορισμένων φρέσκων τροφίμων, όταν η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λήξει τον Ιανουάριο.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι εφόσον δημιουργηθούν αναταραχές στα λιμάνια εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρξουν ορισμένες ελλείψεις σε κάποια είδη φρέσκων τροφίμων, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Allan σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει «να κανονικοποιηθούν γρήγορα» οι όποιες αναταραχές και ότι δεν συντρέχει λόγος οι καταναλωτές να πανικοβληθούν και να συρρεύσουν στα σούπερ μάρκετ προς συγκέντρωση αποθεμάτων.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων του κράτους θα εξακολουθήσει να λειτουργεί αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε χωρίς ορισμένα αγαθά για λίγες εβδομάδες, ίσως και λίγους μήνες», δήλωσε ο κ. Allan.

Ο Allan, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Βιομηχανίας, σημείωσε ότι η προοπτική δυσκολιών στα σημεία εισόδου λαμβάνει χώρα στη «χειρότερη δυνατή στιγμή για τη βιομηχανία τροφίμων».

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση έρχεται μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, περίοδο κατά την οποία οι αποθήκες των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες με χριστουγεννιάτικα προϊόντα και υπάρχει «ιδιαίτερα περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης εμπορευμάτων».

Επιπλέον, δήλεσε ότι η Tesco και οι άλλες εταιρείες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας εργάζονταν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν ένα «μέγιστο δυνατό απόθεμα» προκειμένου να μετριάσουν πιθανές ελλείψεις τον Ιανουάριο.

Η βρετανική βιομηχανία λιανικής πιέζει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. Σύμφωνα με τη βρετανική κοινοπραξία λιανικής, το βιομηχανικό σώμα, περίπου το 80% των εισαγόμενων τροφίμων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ προέρχεται από την ΕΕ.

Πηγή Bloomberg

 

 

Share This