Σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση – με μεγάλη πίεση όμως – βρίσκεται η Ελλάδα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19. «Η Ελλάδα ναι μεν δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα όμως αυτή είναι εξαιρετικά εύθραυστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας στη συνέχεια στοιχεία για άλλες χώρες της Ευρώπης όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση.

«Όσα συμβαίνουν λοιπόν στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάσουμε, να επαναπαυθούμε. Γιατί τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4 ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Π.Ε. Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 ενώ προσέθεσε ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συνεχή αυξητική τάση πορείας του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων , την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή της Κοζάνης. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβούν μαζί με τους γενικούς γραμματείς, της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαγεωργίου και της Δημόσιας υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, στην περιοχή της Κοζάνης όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα όπου στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τους συνεργάτες του. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και στους κατοίκους της περιοχής Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων καθώς όπως είπε και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι το διάστημα 1η – 15η Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης και διενήργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test, και 352 μοριακούς ελέγχους. Οι δειγματοληψίες αυτές αφορούν ιχνηλατήσεις στενών επαφών θετικών κρουσμάτων. Επιπλέον η κινητή μονάδα του Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε υγειονομικό προσωπικό κατά την επιστροφή του από κανονική άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα. Παράλληλα οργανώθηκε η διαδικασία ώστε ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα να προσέρχονται στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης όπου γίνεται δειγματοληψία και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Ακόμη, την ίδια περίοδο (1-15 Οκτωβρίου), όπου παρατηρούσαν την αυξητική τάση στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

Επιπλέον επανέλαβε τα μέτρα που προβλέπονται για την Π.Ε. Κοζάνης μετά την ένταξή της στο επίπεδο συναγερμού 4, τα οποία είναι τα εξής:

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους.

– Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

– Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της Π.Ε. Κοζάνης

Επίσης ισχύει αναστολή λειτουργίας για:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– Κινηματογραφικές προβολές

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

– Παιδότοπους

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

– Τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Οι πρόβες μπορούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης

– Γυμναστήρια

– Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

– Συνέδρια / Εκθέσεις

– Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σχετικά με τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και αφορούν στην λήψη περαιτέρω μέτρων στα σχολεία της περιοχής της Κοζάνης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων. Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και 1 κρούσμα αφορά λοιπό σχολικό προσωπικό. Σε καμία περίπτωση, σε καμία από αυτές τις 20 περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη».

Στη συνέχεια έδωσε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην Π.Ε. Κοζάνης μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με λοιπόν με τον κ. Χαρδαλιά: Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης. Ανοιχτές παραμένουν σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι εξής επιχειρήσεις: α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ, β) φαρμακεία, γ) καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, ε) καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ́ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και καταστήματα των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742). Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα καθαριστήρια και τα pet-shop. Πρόκειται για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παραμένουν και τώρα ανοιχτές σε αυτήν τη φάση των μέτρων του επιπέδου συναγερμού 4.

Όσον αφορά τους εργαζομένους της περιοχής απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών, από και προς την Π.Ε. Κοζάνης προς άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όσοι κατοικούν στην Π.Ε. Κοζάνης και εργάζονται σε άλλη περιφερειακή ενότητα ή μένουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα και εργάζονται σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές στην Π.Ε. Κοζάνης μπορούν να μετακινούνται, οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι με βεβαίωση του εργοδότη και βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι δε δημόσιοι υπάλληλοι με βεβαίωση υπηρεσίας τους και μόνο για τις ώρες εργασίας τους.

Επίσης διευκρινίζεται ότι επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους υγείας, σπουδών ή αν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με το σχετικό εισιτήριο. ‘Ατομα που βρίσκονται ως επισκέπτες στην Κοζάνη μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους άπαξ με σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει την μόνιμη κατοικία τους. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Π.Ε. Κοζάνης για να παραστεί κάποιος σε γάμο, βάφτιση, κηδεία, μνημόσυνο. Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της Π.Ε. Κοζάνης να αποφύγουν όλες τις περιττές μετακινήσεις και να τηρήσουν κατά γράμμα τα μέτρα. «Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα τόσο γρήγορα αυτά θα αποδώσουν», υπογράμμισε. «Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας σε όλη τη χώρα. Γιατί δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Η εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να είναι στοίχημα για όλους μας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, οι κανόνες υγιεινής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκεί η πανδημία. Για να μείνουμε ασφαλείς, για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει μπει η Αττική στο επίπεδο 4 παρότι καταγράφει καθημερινά πολλά κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει η Ε.Ε. που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Αυτό το όριο η πρώτη που το πέρασε ήταν η Π.Ε. Κοζάνης, με όριο το 150 η Π.Ε. Κοζάνης είναι στο 159,7. Την ίδια στιγμή ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες την οποία την παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά», ενώ προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και ευλαβικά να τηρήσουμε τα μέτρα που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή. Ακόμη κατέστησε σαφές ότι «δεν αφορά μόνο το κριτήριο του πληθυσμού, των 14 ημερών, την αυξητική τάση των 7 ημερών, τις ιχνηλασίες, είναι ένας σύνθετος αλγόριθμος που μας δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε τις περιοχές. Οι περιοχές δεν διαχωρίζονται με βάση την αίσθησή μας, διαχωρίζονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, κριτήρια που κάθε Τετάρτη συζητάμε με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον Χάρτη και παίρνουμε αυτές τις εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μια περίοδο που έχουμε να αντιπαλέψουμε μια παγκόσμια κατάσταση, η οποία ειδικά στις γειτονικές μας χώρες είναι ακόμα πιο δυναμική». Ακόμη, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος και «ο,τιδήποτε άλλος εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση, θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα. «Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει, και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κι άλλες περιοχές εκτός από τα Γιάννενα που να είναι στο μεταίχμιο επιπέδου 3 με το επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφονται τις τελευταίες μέρες – κάποιες παραπάνω από τον μέσο όρο του 14ημερου – κάποια κρούσματα. Το γεγονός δηλαδή ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Κόρινθος δείχνει να έχουν μια μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί». Όσον αφορά τα κρούσματα της Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα τα κρούσματα της Αττικής υπολείπονται του μέσου όρου που βγάζει κάθε μέρα η Αττική σε σχέση με το εθνικό σύνολο, αλλά πρέπει να δούν αν αυτές οι 69 συρροές αφορούν την περιφέρεια, αφορούν clusters της Αττικής. «Είναι μία σύνθετη δουλειά αυτή, που γίνεται καθημερινά. Γενικόλογα συμπεράσματα δεν βοηθούν στη φάση αυτή. Δεν υπάρχει ζήτημα αν ανησυχούμε για κάποιες περιοχές. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι η Αττική στο επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Αττική αυτήν τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός Τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό. «Τα δεδομένα μιας μητροπολιτικής περιοχής είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους. Υπάρχει μία σταθερότητα στην Αττική, μια σταθερότητα που είναι το αποτέλεσμα των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 μέρες, και που συνεχίζουμε τη δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο δειγματοληπτικών ελέγχων και σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και του street work που γίνεται και στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλες περιοχές», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Αττική δείχνει αυτήν τη στιγμή μία σταθερότητα, που δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. «Ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο και ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης ανάλυσής μας καθημερινά και της απόλυτης ανησυχίας μας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This