Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και τα νέα μέτρα, ανάμεσά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι επιβάλλουν αυστηρότερoυς περιορισμούς στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την πανδημία. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα ανακοινώσει κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 10 μ.μ. απαγόρευση ορισμένων αθλητικών δραστηριοτήτων και αλλαγή του ωραρίου στα γυμνάσια ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών.

Σε αυστηρούς περιορισμούς έχει τεθεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας, με το Λονδίνο να μπαίνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Πλέον απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ αυστηρά είναι και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Λάνκασαϊρ.

Έρημη πόλη θυμίζει το Παρίσι μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη ο αριθμός των κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ξεπέρασε τις 30.000.

Στο Βέλγιο όπου έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη με βάση τον πληθυσμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει νέα περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο από τη Δευτέρα.

Με εξαίρεση το Βέλγιο, οι ηγέτες της Ευρώπης ακολουθούν ως επί το πλείστον την μέθοδο των τοπικών lockdown στις περιοχές που θεωρούνται κόκκινες. Καθώς όμως ο χειμώνας πλησιάζει και ο κόσμος δεν θα είναι σε θέση να περνά τόσο πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους οι ρυθμοί μετάδοσης είναι πιθανό να αυξηθούν. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι η επιστροφή σε οποιαδήποτε αίσθηση κανονικότητας φαίνεται να είναι μακριά.«Πώς θα κυλήσει ο χειμώνας και τα Χριστούγεννα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τις ατομικές ενέργειες, την ατομική ευθύνη», προειδοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο podcast της, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής περιττών ταξιδιών και εορτασμών. Η Γαλλία ανέφερε 32.427 μολύνσεις το Σάββατο, την Ιταλία 10.925, το Ηνωμένο Βασίλειο 16.171 και τη Γερμανία 7.695.

Στην Ιταλία, κάποιοι στην κυβέρνηση επιδιώκουν ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενώ ο Κόντε επιμένει ότι η επιδημία τώρα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που αντιμετώπισε η χώρα νωρίτερα φέτος, οπότε τα μέτρα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση. Οι αρχές στην περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα του Μιλάνου, ήδη έθεσαν σε εφαρμογή το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων τα μεσάνυχτα ενώ απαγορεύουν στις επιχειρήσεις να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 6 μ.μ. .

Στο Βέλγιο η εργασία από το σπίτι θα είναι υποχρεωτική όπου είναι δυνατόν. Τα μπαρ στις Βρυξέλλες έκλεισαν ήδη την περασμένη εβδομάδα. Στην Ισπανία, μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει στην περιοχή της Καταλονίας γύρω από τη Βαρκελώνη, ενώ στην Αυστρία, ο καγκελάριος Κουρτς προσπαθεί να πείσει ότι η λύση βρίσκεται στο «ομαδικό πνεύμα».

Μερική καραντίνα ανακοινώνει η Πολωνία εν μέσω ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Βαρσοβία. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε και σειρά περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πηγή Bloomberg

 

Share This