Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας): Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ανεξάρτητες

Υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Άντριου Μπέιλι, υποστηρίζοντας πως η συνεργασία τους με τις κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να συνέλθουν από την κρίση του κορωνοϊού, δεν έχει επηρεάσει την ακεραιότητά τους.

Το μέτρα στήριξης που εφαρμόσθηκαν στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, είχε σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρήσουν και να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα τις βοήθησε να χρηματοδοτήσουν τεράστιες δαπάνες ως στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Οι κινήσεις αυτές πυροδότησαν κατηγορίες για νομισματική χρηματοδότηση ή άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που ο Μπέιλι έχει αρνηθεί στο παρελθόν.

«Η ανεξαρτησία μίας κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο του G30 την Κυριακή. «Τα καλά νέα από όλα τα στοιχεία που συλλέγω είναι ότι αυτή διατηρείται καλά».

Ο Μπέιλι δήλωσε επίσης ότι η ανεξαρτησία αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία της επίδρασης της νομισματικής πολιτικής στις αγορές φέτος.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα τόσο γρήγορα με τον τρόπο που ενεργήσαμε, δηλαδή να μειώσουμε τις αποδόσεις των ομολόγων και να το κάναμε χωρίς να προκύψει κίνδυνος, εάν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την ανεξαρτησία μας», όπως τόνισε.

Ο Μπέιλι επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πιθανώς περίπου 10% χαμηλότερη στο τέλος του γ΄ τριμήνου, από ότι ήταν στις αρχές του έτους.

Πηγή Bloomberg