Του Robert Hart

Η φαρμακευτική Pfizer θα ζητήσει την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον FDA, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθίσταται απίθανο οι ΗΠΑ να έχουν έτοιμο προς διάθεση εμβόλιο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εγκριθεί η κυκλοφορία του αυτήν τη χρονιά.

Σημαντικά γεγονότα
-Ο Έλληνας CEO της φαρμακευτικής, Αλβέρτος Μπουρλάς (φωτογραφία), ανέφερε την Παρασκευή ότι η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση μόλις είναι διαθέσιμα τα δεδομένα ασφαλείας του εμβολίου, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

-Ο FDA απαιτεί δεδομένα ασφαλείας τουλάχιστον δύο μηνών για να δώσει το “πράσινο φως”, συμπλήρωσε, καθώς και πληροφορίες πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και πως μπορεί να παρασκευαστεί με ασφάλεια.

-Θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να συλλεγούν τα δεδομένα ασφαλείας των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, είπε ακόμα ο Μπουρλάς, προσθέτοντας πως η Pfizer θα ξέρει πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο έως το τέλος του Οκτωβρίου.

-Η εταιρεία θα παρακολουθεί και θα συγκεντρώνει τα δεδομένα ασφαλείας για δύο χρόνια, σημείωσε ο Μπουρλάς.

-Το ορόσημο του Νοεμβρίου είναι η καλύτερη εκτίμηση της εταιρείας, υπογράμμισε, εννοώντας πως αυτό μπορεί να αλλάξει.

Τι σημαίνει η έγκριση του FDA
Οι δηλώσεις του Μπουρλά επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση της Pfizer (και της γερμανικής BioNTech, με την οποία αναπτύσσει το εμβόλιο) στη φαρμακευτική αγορά, και αυτό γιατί, εάν η εταιρεία τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, θα είναι η πρώτη με εμβόλιο που θα φέρει κανονιστική έγκριση, δηλαδή έγκριση από μια αρχή όπως ο FDA, για χρήση διεθνώς. Σημειώνεται πως το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο έχουν άδεια μόνο για χρήση εγχωρίως.

Πολιτική εκμετάλλευση
Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές έχουν ενοχληθεί από την πολιτικοποίηση των δοκιμών του εμβολίου από κυβερνητικά στελέχη. Κυρίως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυριστεί πως ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο Μπουρλάς στην ανακοίνωσή του: “Για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού και να ξεκαθαριστεί η μεγάλη σύγχυση, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για την κοινή γνώμη να κατανοήσει τα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα”.

Πηγή Forbes

 

Share This