ΗΠΑ: Η πλεονάζουσα θνησιμότητα την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με μια φυσιολογική χρονιά έχει φθάσει τους 300.000 θανάτους

21.10.20 | 21:00

Σχεδόν 300.000 επιπλέον άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ το 2020, την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, απ’ όσους θα μπορούσαν να αναμένονται με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τις τάσεις, με τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών να εκτιμάται πως οφείλονταν στην COVID-19, αναφερει έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που τονίζει πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος.

Στην έκθεση των CDC σημειώνεται πως στη χώρα πέθαναν 299.028 επιπλέον άνθρωποι την περίοδο από την 26η Ιανουαρίου ως την 3η Οκτωβρίου στη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο που θα προέκυπτε με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών.

Τα Κέντρα θύμισαν ότι ως τα μέσα αυτού του μήνα, είχαν καταγραφεί 216.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επίσημα. Όμως ο αριθμός αυτός «μπορεί να υποτιμά τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας στη θνησιμότητα», συμπλήρωσαν.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έμμεση αύξηση των θανάτων λόγω της πανδημίας, με την αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας να είναι ένας εξ αυτών», επισήμανε η Λόρεν Ρόσεν, ειδική στις στατιστικές δημόσιας υγείας στα CDC, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η καταμέτρηση ενδέχεται να μην περιλαμβάνει θανάτους που συνδέονται έμμεσα με την πανδημία, που προκλήθηκαν από τη μείωση της πρόσβασης και την αποδιοργάνωση στις υπηρεσίες υγείας, και από παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια, ή παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση. Ενδέχεται όμως να αντανακλά επίσης αύξηση των θανάτων που δεν συνδέονται με την πανδημία, αναγνωρίζουν οι ειδικοί των CDC.

Τα δεδομένα πάντως καταδεικνύουν δυσανάλογα υψηλές αυξήσεις της πλεονάζουσας θνησιμότητας μεταξύ φυλετικών και εθνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η μεγαλύτερη αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας, εκατοστιαία, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε μεταξύ των ισπανόφωνων (+53,6%), ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των Αφροαμερικανών (+32,9%) και των Ασιατών (+36,6%).

Με βάση την καταμέτρηση του Ρόιτερς, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί περίπου 220.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Τα CDC βρήκαν ότι πλεονάζοντες θάνατοι σημειώνονταν κάθε εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020 και έφθασαν στην κορύφωσή τους τις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν την 11η Απριλίου και την 8η Αυγούστου.

Η υψηλότερη αύξηση των πλεοναζόντων θανάτων εκατοστιαία καταγράφηκε μεταξύ των ενηλίκων της κατηγορίας 25-44 ετών (+26,5%).

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»,...

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Klarna: H«Νοσταλγία» ως βασικό θέμα αγορών για το 2022

Την πρώτη της ετήσια έκθεση, υπό την ονομασία «The Checkout», η οποία παρουσιάζει μια ανασκόπηση των καταναλωτικών τάσεων το τελευταίο έτος παρουσίασε η Κlarna Το καλάθι αγορών των καταναλωτών παγκοσμίως το 2022, απεικονίζει την «Νοσταλγία» ως κυρίαρχο θέμα της...

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα μεταξύ των κρατών μελών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού με στόχο την εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των κανόνων ιδιωτικού διεθνούς δικαίου σχετικά με την ιδιότητα του γονέα. Η πρόταση επικεντρώνεται στο υπέρτερο συμφέρον και στα δικαιώματα του παιδιού. Θα παρέχει...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This