Πάνω από τις μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη εκτιμούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με χρεοκοπία τον επόμενο χρόνο, εφόσον δεν αυξηθούν τα έσοδά τους, υπογραμμίζοντας το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημική κρίση.

Μία στις πέντε εταιρείες στην Ιταλία και τη Γαλλία αναμένεται να υπαχθεί σε διαδικασία αφερεγγυότητας εντός έξι μηνών.

Τα παραπάνω καταδεικνύει έρευνα της McKinsey & Co. που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο σε περισσότερες από 2.200 ΜμΕ στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι καθοριστικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς απασχολούν πάνω από τα δύο τρίτα του εργαζομένων και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομικής προστιθέμενης αξίας.

Η πανδημία έχει πλήξει σφόδρα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με το 70% να αναφέρει χαμηλότερα έσοδα. Στην Ιταλία και στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, αντανακλώντας τη σοβαρότητα του ιού και τις δυσμενείς επιπτώσεις του lockdown.

Με την απαισιοδοξία να περισσεύει, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων περιγράφει την οικονομία ως αδύναμη. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες αναφορικά με την εξυπηρεσιμότητα των δανείων και την ανάγκη για απολύσεις εργαζομένων. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχουν ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα στήριξης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, εν μέσω επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This