Του Jonathan Ponciano 

Αφού πρώτα βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 72% μέσα σε έναν μήνα και οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας ήδη προκαλούν ανησυχία και θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με δήλωση της Bank of America.

Με τις αιτήσεις ανεργίας να συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα ύφεσης, η αγορά εργασίας είναι μεταξύ των πιο ανησυχητικών δεικτών αναφέρει η Bank of America καθώς τα θετικά μηνύματα αρχίζουν να εξασθενούν.

Εν τω μεταξύ , στοιχεία της εταιρείας Homebase υποδηλώνουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο πιεσμένες από ότι νωρίτερα φέτος, με την απασχόληση να παραμένει κάτω από το 20%.

Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των λιανικών πωλήσεων ο δείκτης Νew York Fed Weekly Economic Index ο οποίος παρακολουθεί 10 δείκτες που εξετάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, την αγορά εργασίας και την παραγωγή σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη πτώση από την ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, καθώς μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τη μείωση 3,3% της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακόμα και οι δείκτες των καταναλωτών αρχίζουν να υστερούν με τον αριθμό των επισκέψεων στα εστιατόρια να καταγράφει πτώση και να βρίσκεται κοντά στο 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του OpenTable που επικαλέστηκε η Bank of America.

H κινητικότητα, που σημαίνει πόσα άτομα μετακινούνται, επίσης μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τα μέσα Ιουνίου και μειώθηκε περίπου 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Federal Reserve.

Υπάρχει και ένα φωτεινό σημείο στο μέτωπο των κατοικιών: Τα μηνιαία δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν ότι η ζήτηση για στέγαση παραμένει ισχυρή καθώς η κατασκευαστική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε νέα ρεκόρ τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Bank of America.

O κυβερνήτης της Fed Lael Brainard δήλωσε χτες Τετάρτη ότι η οικονομική ανάκαμψη “παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και εξαιρετικά άνιση- με ορισμένους τομείς και ομάδες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες” και πρόσθεσε πως αυτές οι ανισότητες κινδυνεύουν να αναστείλουν την ανάκαμψη.

Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού επηρεάζουν περαιτέρω την οικονομική προοπτική και πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια ακόμα πιο θλιβερή εικόνα σε κρατικό επίπεδο. Υπάρχουν 32 πολιτείες που βλέπουν εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων που υπερβαίνουν την εβδομαδιαία αύξηση των τεστ πράγμα που σημαίνει ότι η έκταση ενός συνεχιζόμενου κύματος θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από τα διαθέσιμα δεδομένα. Επιπλέον ο δείκτης των θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ στις 50 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον αυξήθηκε, από 5,5% πριν από δύο εβδομάδες σε, 6,3%. Εάν ο ιός συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του είναι πιθανό η οικονομική δραστηριότητα να μη ανακάμψει έως ότου βελτιωθεί η εικόνα την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας ή οι κυβερνήσεις υιοθετούν πολιτικές για τον έλεγχο της εξάπλωσης, καταλήγει η Bank of America.

“Με τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν συγκράτηση της δραστηριότητας παραμένουμε πολύ ανήσυχοι ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων θα εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη”, ανέφερε μια ομάδα ερευνητών στην ίδια έκθεση. “Επιπλέον φοβόμαστε ότι κράτη που έχουν βιώσει σχετικά ισχυρότερες οικονομικές ανακάμψεις είναι αυτά που βιώνουν την μεγαλύτερη επέλαση του ιού και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της εθελοντικής κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτά τα κράτη ή κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της δραστηριότητας”.

Το 53% των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί, αναφέρει ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING, η οποία πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 14.000 Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σχετικά με την οικονομική τους προοπτική εν μέσω της πανδημίας. Η έρευνα έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι γενικά λιγότερο αισιόδοξοι με το 65% των Βρετανών, το 78% των Ισπανών, το 68% των Ιταλών και το 63% των Γάλλων να δηλώνουν ότι οι εγχώριες οικονομίες του θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

Πηγή Forbes

 

Share This