Σε τροχιά συρρίκνωσης πέρασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς η ενίσχυση της ανάπτυξης στην μεταποιητική παραγωγή αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση των συνθηκών στον κλάδο των υπηρεσιών εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 49,4 μονάδες από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο δείχνουν συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 46,2 μονάδες, χαμηλό πέντε μηνών, από 48,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 26 μηνών στις 54,4 μονάδες από 53,7 τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης PMI για την μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε σε υψηλό 32 μηνών στις 57,8 μονάδες από 57,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ

Τα στοιχεία για Γερμανία και Γαλλία έδειξαν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Η Γερμανία συνέχισε να εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη, με τον σύνθετο δείκτη να σημειώνει μικρή κάμψη στις 54,5 μονάδες από 54,7 τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας τέσσερις μήνες ισχυρής ανάπτυξης. Η Γαλλία, στο μεταξύ, γνώρισε επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με τον σύνθετο δείκτη να υποχωρεί περαιτέρω στις 47,3 μονάδες από 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

“Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να πέσει σε ύφεση και πάλι καθώς το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από το ιό οδήγησε σε νέα υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Share This