Σημάδια για την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, έπειτα από τη χειρότερη πτώση σε βάθος δεκαετίας, αποτελούν αφενός η πρόβλεψη για αυξημένα κέρδη της Daimler και αφετέρου τα έσοδα της Renault που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Daimler, η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων και φορτηγών της Mercedes-Benz, βλέπει τα κέρδη της να πλησιάζουν τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση. Επιπροσθέτως, οι πωλήσεις του ηλεκτροκίνητου μοντέλου Zoe της Renault υπερδιπλασιάστηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, την ίδια ώρα που οι παραγγελίες αυξήθηκαν και τα αποθέματα σημείωσαν μείωση.

Τα ενθαρρυντικά νέα από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν ανοδική πορεία την Παρασκευή, έρχονται να προστεθούν στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της BMW και της Tesla. πΤο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τώρα οι Ford, Volkswagen και οι υπό συγχώνευση Fiat Chrysler Automobiles και PSA Group, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν τα αποτελέσματά τους θα επιβεβαιώσουν τη διαφαινόμενη τάση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει τα λειτουργικά κόστη, ενώ η συσσωρευμένη ζήτηση και τα κυβερνητικά κίνητρα συνέβαλαν στην ενίσχυση των πωλήσεων σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, οι προοπτικές για διαρκή ανάκαμψη παραμένουν θολές, εξαιτίας της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες – γι ‘αυτό θα έκανα μια προειδοποίηση», δήλωσε ο CFO της Daimler, Χάραλντ Ουίλχελμ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ωστόσο, η καταναλωτική ζήτηση είναι ισχυρή και η Daimler «έχει επιδείξει μέχρι τώρα καλές επιδόσεις όσον αφορά τη μεγιστοποίηση των κερδών και τη συγκράτηση των κοστών». «Επιθυμία μας είναι τα καλά αποτελέσματα να εξακολουθήσουν και στο τρίτο τρίμηνο», συμπλήρωσε ο οικονομικός διευθυντής της Daimler.

Από την πλευρά του ο Κλοτίλντ Ντελμπό, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Renault, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες: «Το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη μας υποχρεώνει να είμαστε επιφυλακτικοί στις δηλώσεις μας για την προοπτική της εταιρείας».

Οι αρχές στην Ευρώπη έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας: από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία έως το κλείσιμο των καταστημάτων. Επιπλέον, τα lockdowns που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα κατέστρεψαν τις οικονομίες των χωρών και οδήγησαν στο κλείσιμο πολλές εκθέσεις αυτοκινήτων και εργοστάσια.

Προς το παρόν, τα θετικά μηνλυματα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες «αγγίζουν» και τους προμηθευτές. Η εταιρεία ελαστικών Michelin αύξησε τις προοπτικές των κερδών της για φέτος, καθώς οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου σε Κίνα και Βόρεια Αμερική σημείωσαν πορεία ανάκαμψης.

Ο εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Faurecia όχι μόνο αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά και αναθεώρησε τους δικούς της οικονομικούς στόχους.

Πηγή Bloomberg

 

Share This